Dostupni linkovi

Tim Walz, guverner Minesote, demokratski kandidat za potpredsjednika SAD


Tim Volc, guverner Minesote, obraća se medijima, Sent Pol, Minesota, 9. novembar 2022.
Tim Volc, guverner Minesote, obraća se medijima, Sent Pol, Minesota, 9. novembar 2022.

Potpredsjednica Sjedinjenih Država, Kamala Haris (Harris) i kandidatkinja Demokrata za predsjednicu SAD na novembarskim izborima, izabrala je guvernera Minesote, Tima Volca (Tim Walz) kao kandidata za potpredsjednika.

Ona je ovo objavila na društvenoj mreži X, rekavši da je "ponosna" da objavi da je pitala Volca da bude potpredsjednički kandidat.

"Kao guverner, trener, nastavnik i veteran, on je ispunio svoja obećanja radničkim porodicama poput njegove. Sjajno je imati ga u timu", navela je Haris.

Ubrzo nakon toga, Volc je na istoj mreži prihvatio kandidaturu, te rekao da se radi o "časti kakva se dešava jednom u životu".

"Potpredsjednica Haris nam pokazuje politiku mogućeg", naveo je Volc.

Dodao je i da se osjeća kao da je "prvi dan škole", te da "treba prionuti na posao".

Izborom Volca, Haris se okrenula guverneru sa Srednjeg zapada, vojnom veteranu i pristalici sindikata, koji je pomogao u primjeni ambicioznih politika Demokratske stranke u svojoj saveznoj državi, što uključuje velike zaštite prava na abortus i velikodušne mjere pomoći porodicama.

Haris se nada da će ovime ojačati svoju kampanju na sjeveru Srednjeg zapada, ključne regije u američkoj predsjedničkoj politici, koja često služi kao "tampon zona" za Demokrate koji žele da uđu u Bijelu kuću.

Stranku i dalje "bole" pobjede republikanskog kandidata, Donalda Trampa, u Mičigenu i Viskonsinu na izborima 2016. godine.

Tramp je 2020. izgubio te države, ali se fokusirao na njih, dok cilja povratak na mjesto predsjednika, a svoj fokus je proširio i na Minesotu.

Šezdesetogodišnji Volc se pridružio Haris u kampanji tokom jednog od najturbulentnijih perioda u modernoj američkoj politici, što obećava nepredvidljivu kampanju.

Republikanci su zbili redove oko Trampa nakon pokušaja atentata na bivšeg američkog predsjednika u julu.

Samo nekoliko sedmica kasnije, predsjednik Džo Bajden (Joe Biden) je okončao svoju kampanju za reizbor, čime je Haris bila prisiljena da pokuša ujediniti Demokrate, i razmotri moguće partnere u izbornoj trci u vrlo kratkom vremenskom periodu.

Haris, prva crnkinja i osoba južnoazijskog porijekla koja je postavljena za kandidatkinju jedne od najjačih partija u SAD, prvobitno je razmotrila desetak kandidata, te je na kraju izbor pao na nekolicinu ozbiljnih kandidata, redom bijelih muškaraca.

Izborom Volca, navodi AP, izabrala je sigurnog partnera, koji se dokazao kao borac za demokratske ciljeve.

Volc je javno pružio podršku Haris, u njenoj kampanji protiv Trampa i Džej Di Vensa (JD Vance), republikanskog potpredsjedničkog kandidata, rekavši da su Republikanci "jednostavno čudni" u intervjuu prethodnog mjeseca. Demokrate su i same prihvatile tu poruku, i pojačale je u javnoj sferi.

Tokom događaja na kojem su prikupljana sredstva za Haris u ponedjeljak u Mineapolisu, Volc je rekao: "Nije uvreda da nazovete ove likove čudnim. To je samo opservacija".

Volc, koji odrastao u malom gradu Vest Pointu u Nebraski, bio je nastavnik sociologije, trener američkog fudbala i član sindikata u Srednoj školi Mankato Vest u Minesoti, prije nego što je počeo da se bavi politikom.

Osvojio je prvi od šest mandata u Kongresu 2006. iz uglavnom ruralnog distrikta na jugu Minesote, te ih je koristio za borbu za prava ratnih veterana. Volc je služio 24 godine u Nacionalnoj gardi, te je došao do čina prvog podoficira, jednog od najviših u vojsci.

Kandidovao se za guvernera 2018. godine, pod sloganom "One Minnesota" ("Jedna Minesota"), te je pobijedio sa prednošću većom od 11 odsto.

Kao guverner, Volc je u prvom mandatu morao da pronađe način da radi sa zakonodavnim organima koji su podijeljeni između Predstavničkog doma pod kontrolom Demokrata i Senata pod kontrolom Republikanaca.

Ipak, Minesota ima istoriju podijeljene vlasti, te je ovaj politički aranžman u prvoj godini bio iznenađujuće efikasan, ali se situacija zakomplikovala kada je stigla pandemija Covid-19.

Volc je reizabran 2022. godine, sa osam poena prednosti u odnosu na svog protivkandidata. Demokrate su na tim izborima osvojili većinu u Predstavničkom domu i Senatu Minesote, po prvi put u osam godina.

"Tim je često bio u vijestima, zato što i država i svijet vide čovjeka kojeg toliko volimo", rekla je u ponedjeljak senatorka Ejmi Klobuhar (Amy Klobuchar).

Prošle godine, kongres Minesote je iskoristio budžetski suficit od skoro 18 milijardi dolara, te je između ostalog uspio da uvede velike zaštite prava na abortus, kao i prava transseksualnih osoba. Takođe su uveli besplatni doručak i ručak za djecu u školama, nezavisno od porodičnih prihoda.

Republikanci su kritikovali Demokrate, tvrdeći da je suficit trebalo da bude iskorišten za poreske olakšice.

Kritikovali su ga i za njegov odgovor za nerede, koji su u nekoliko navrata postali nasilni, nakon ubistva Džordža Flojda (George Floyd), od strane policajca u Mineapolisu 2020. godine.

George Floyd: Godina preispitivanja
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:46 0:00

Volc je često viđen kao surogat za Džoa Bajdena i Kamalu Haris, te se u zadnje vrijeme sve češće pojavljuje na nacionalnim TV kanalima.

Postavljanje Volca za kandidata bi moglo da pomogne Demokratama da zadrže 10 glasova elektora u Minesoti, te da ojačaju stranku na Srednjem zapadu. Nijedan Republikanac nije pobijedio u izborima za bilo koju poziciju u Minesoti otkad je Tim Polenti (Pawlenty) reizabran za guvernera 2006. godine, ali su kandidati Republikanaca za državnog tužioca i revizora bili vrlo blizu 2022. godine.

Tramp je imao samo 1,5 odsto glasova manje od demokratskog kandidata, Hilari Klinton (Hillary Clinton) u Minesoti 2016. godine.

Bajden je za više od sedam odsto dobio Minesotu 2020. godine, ali je tada Tramp lažno tvrdio da je on prethodni put pobijedio u ovoj saveznoj državi, te da će to opet učiniti.

Do sada su iz Minesote izabrana dva potpredsjednika, Hjubert Hamfri (Hubert Humphrey) i Volter Mondejl (Walter Mondale).

Izvor: AP
XS
SM
MD
LG