Dostupni linkovi

Harris i zvanično kandidatkinja Demokrata za predsjednicu SAD-a na izborima u novembru


Kamala Harris (foto arhiv)
Kamala Harris (foto arhiv)

Američka potpredsjednica Kamala Harris i zvanično je 5. avgusta postala predsjednička kandidatkinja Demokratske stranke.

Bio je to rezultat online glasanja Demokratskog nacionalnog komiteta.

Ona je prva Afroamerikanka i Južnoazijska Amerikanka koja je postala kandidatkinja vodeće američke partije za kampanju za Bijelu kuću, prenosi AP.

Njeno imenovanje za predsjedničku kandidatkinju uslijedilo je nakon lošeg nastupa američkog predsjednika Joea Bidena na debati sa predsjedničkim kandidatom Republikanaca Donaldom Trumpom u junu.

Taj nastup je poljuljao povjerenje njegovih pristalica u izglede za njegov reizbor za drugi mandat i podstakao unutarpartijsko trvenje oko toga treba li on da ostane u utrci.

Čim je Biden objavio da se povlači iz predsjedničke utrke, Harris i njen tim počeli su raditi na dobijanju podrške partijskih delegata, potrebnu za nominaciju u online partijskom glasanju.

Njen tim je još u petak objavio da je Kamala Harris osigurala podršku dovoljnog broja delegata da bude predsjednička kandidatkinja Demokrata.

Kamala Harris, od diskriminisane djevojčice do Bijele kuće
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:30:00 0:00

Njena nominacija postala je zvanična 5. avgusta kada je završeno petodnevno online glasanje delegata Demokratske nacionalne konvencije. Partija je 5. avgusta prije ponoći navela da je 99 posto delegata glasalo za Harris.

Demokrate će ozvaničiti to glasanje prije svečanog objavljivanja na partijskoj konvenciji kasnije ovog mjeseca u Chicagu.

Očekuje se da će Harris 6. avgusta objaviti svog potpredsjedničkog kandidata i prekinuti dvije sedmice intenzivnih spekulacija oko toga ko će to biti.

Ona je razgovarala sa nekoliko vodećih kandidata za to mjesto u Washingtonu tokom vikenda.

Kandidat koga izabere pridružit će joj se na petodnevnoj turneji po američkim gradovima, kojih će biti sedam, u saveznim državama koje mogu odlučiti ko će biti predsjednik države.

U najnovijoj anketi CBS-a Harris i Trump su u tijesnoj utrci na nacionalnom nivou, a Harris ima jedan postotni poen prednosti u odnosu na svog republikanskog rivala.

Po anketi objavljenoj 4. avgusta, Trump i Harris su jednaki u kolebljivim državama, koje su presudne za pobjedu na izborima, a u kojima je Trump imao prednost od pet postotnih poena u odnosu na Bidena, piše BBC.

Anketa AP-a i NORC centra za istraživanje javnih pitanja provedena nakon povlačenja Bidena pokazala je da 46 posto Amerikanaca ima pozitivan stav prema Harris, ali da gotovo isti postotak ima i negativan stav o njoj.

Međutim, više je demokrata koji kažu da su zadovoljni njenom kandidaturom u poređenju sa Bidenom.

Oni smatraju da Kamala Harris daje energiju partiji koja je dugo bila pomirena s tim da će njen kandidat biti 81-ogodišnji Biden protiv bivšeg predsjednika Donalda Trumpa, republikanca koga oni vide kao egzistencijalnu prijetnju.

XS
SM
MD
LG