Dostupni linkovi

Vodeće demokrate podržale Kamalu Harris, rekordne donacije


Potpredsednica SAD Kamala Haris drži govor ispred Bele kuće u prvom javnom nastupu pošto je predsednik Džo Bajden odustao od izbora, 22. jul 2024.
Potpredsednica SAD Kamala Haris drži govor ispred Bele kuće u prvom javnom nastupu pošto je predsednik Džo Bajden odustao od izbora, 22. jul 2024.

Potpredsednica SAD Kamala Haris (Harris) dobila je podršku nekoliko vodećih članova Demokratske partije kao i rekordne donacije dok nastoji da obezbedi predsedničku nominaciju partije dan pošto se predsednik Džo Bajden (Joe Biden) povukao iz trke.

Uticajna Nensi Pelosi (Nancy), bivša predsedavajuća Predstavničkog doma Kongresa SAD, u saopštenju u ponedeljak je navela da Kamali Harisu daje "entuzijastičnu podršku".

Guvernerka Mičigena Grečen Vitmer (Gretchen Whitmer), na koju se takođe gleda kao na mogućeg kandidata, bila je među grupom guvernera koji su u ponedeljak dali podršku Haris.

Podršku su takođe pružili senator iz Arizone Mark Keli (Kelly), guverner Ilinoisa J. B. Pritzker, guverner Kentakija Endi Bešir (Andy Beshear), guverner Merilanda Ves Mur (Wes Moor), senatorka iz Njujorka Kirsten Gilibrand, guverner Severne Karoline Roj Kuper (Roy Cooper) i guverner Pensilvanije Džoš Šapiro (Josh Shapiro).

Vitmer je takođe rekla da će takođe biti kopredsednica izbornog štaba Haris.

"U potpredsednici Harisu, birači u Mičigenu imaju predsedničku kandidatkinju na koju mogu da računaju da će se usredsrediti na smanjenje njihovih troškova, vraćanje njihovih sloboda, vraćanje radnih mesta i lanaca snabdevanja iz inostranstva i izgradnju ekonomije koja radi za radne ljude", rekla je Vitmer. "Ne možemo da pustimo Donalda Trampa (Trump) ni blizu Bele kuće".

Zasad niko od drugih demokrata nije objavio kandidaturu za nominaciju. Ta partija će izabrati svog kandidata na Demokratskoj nacionalnoj konvenciji, koja će biti održana od 19. do 22. avgusta u Čikagu.

Bajden je u nedelju objavio da se povlači iz predsedničke trke posle intenzivnog pritiska vrha članova stranke, uključujući Pelosi. Bajden je odmah dao podršku Haris.

Fokus na Kamalu Haris nakon Bajdenove odluke o povlačenju
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:04:47 0:00

Rekordne donacije

Tim Kamale Harisa saopštio je da je prikupio više od 81 milion dolara u periodu od 24 sata otkako je Bajden objavio odluku o povlačenju.

Ta sredstava predstavljaju najveću prikupljenu sumu za 24 časa u kampanji za izbore 2024, uključujući obe partije.

Tramp je izvestio da je prikupio više od 50 miliona dolara u periodu od 24 sata pošto je osuđen za krivično delo na suđenju za tajne isplate.

Bajden je prijavio 38 miliona dolara u četiri dana posle njegovog katastrofalnog nastupa u debati 27. juna protiv Trampa.

Osamdesetjednogodišnji predsednik izgubio je podršku mnogih članova partije posle lošeg nastupa u debati Bajden je delovao krhko i zbunjeno tokom debate, što je dovelo do pitanja o njegovim godinama i kognitivnim mogućnostima.

Ankete u potonjim nedeljama pokazale su da Tramp pobeđuje u trci protiv Bajdena, što je podstaklo demokrate da traže zamenu pre konvencije.

Uz izveštavaj AP-a
XS
SM
MD
LG