Dostupni linkovi

Bez obzira na Bidenovu podršku, još nije sigurno da će Harris biti kandidatkinja demokrata


Potpredsjednica SAD-a Kamala Harris (lijevo) i guverner Kalifornije Gavin Newsom tokom kampanje u San Leandru, Kalifornija, 8. septembra 2021.
Potpredsjednica SAD-a Kamala Harris (lijevo) i guverner Kalifornije Gavin Newsom tokom kampanje u San Leandru, Kalifornija, 8. septembra 2021.

Piše: Pete Baumgartner

Američki predsjednik Joe Biden podržao je svoju potpredsjednicu Kamalu Harris kao svoju zamjenu za predsjedničku kandidatkinju Demokratske stranke, ali to nije okončalo nagađanja hoće li ona službeno i to postati.

Osim Bidena, bivši predsjednik Bill Clinton i njegova supruga, bivša državna sekretarka i neuspješna predsjednička kandidatkinja demokrata 2016. godine Hillary Clinton, pružili su podršku Harris 21. jula, odmah nakon što je Biden izjavio da se povlači iz utrke.

Međutim, nekoliko drugih važnih zvaničnika Demokratske stranke suzdržalo se od podrške njoj, uključujući bivšeg predsjednika Baracka Obamu, bivšu predsjedavajuću Predstavničkog doma Nancy Pelosi, vođu manjine u Predstavničkom domu Hakeema Jeffrija i vođu većine u Senatu Chucka Schumera, jer mnogi stranački lideri smatraju da postoje drugi kandidati koji imaju bolje šanse pobijediti republikanskog kandidata i bivšeg predsjednika Donalda Trumpa na izborima 5. novembra.

Sama Harris je izjavila da je počašćena Bidenovom podrškom, ali da je njena namjera "zaraditi i osvojiti ovu nominaciju", što sugeriše da nije isključila mogućnost suočavanja s drugim kandidatima kako bi osvojila nominaciju, koja će službeno biti donesena na Nacionalnoj konvenciji demokrata u Chicagu, Illinois, od 19. do 22. avgusta.

Biden se povukao: Osvrt na njegovo izazovno predsjedništvo
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:30 0:00

Pozivi za 'otvoren proces'

Neki analitičari su predložili da bi se mogao održati "mini-predizbor" između Kamale Harris i eventualnih drugih mogućih predsjedničkih kandidata kako bi se odredilo ko će biti kandidat.

Nejasno je kako bi takav primarni proces funkcionisao.

Međutim, Odbor za pravila Demokratskog nacionalnog komiteta, koji je obavezan da se sastane dva dana nakon što se kandidat koji je pobijedio u primarnim izborima povuče iz predsjedničke utrke, odredit će kako će stranka dalje postupati.

Obama je izjavio da ima "izvanredno povjerenje da će vođe naše stranke moći stvoriti proces iz kojeg će proizaći izvanredni kandidat".

Ako bi se održao "mini-predizbor", vjerovatno bi se već ranije odredio pobjednik prije Demokratske konvencije, a konačni izbor bi se formalno objavio u Chicagu.

Ali i drugi su rekli da bi utrka mogla početi među Harris i drugim kandidatima u sljedećim danima i da bi odluku donijele hiljade delegata koji će biti tamo kako bi izrazili svoj izbor kandidata.

Bivši zvaničnik Obamine administracije David Axelrod, politički konsultant i viši politički komentator za CNN, rekao je da vodeći ljudi u Demokratskoj stranci uzimaju vremena kako bi podržali Harris jer se pitaju "kako i ko može pobijediti Donalda Trumpa u novembru".

Prema posljednjem nacionalnom istraživanju, koju je proveo CBS News, Trump s 52 posto vodi ispred Bidena s 47 posto, odnosno 51 posto prema 48 posto ispred Harris.

Trump takođe vodi u anketama u većini swing (ključnih) država, onih gdje su glasovi između demokrata i republikanaca vrlo tijesni i često nepredvidljivi.

Uprkos pozivima za održavanje otvorenog procesa s više kandidata, niko se nije javio da stavi svoju lopticu u bubanj nekoliko sati nakon Bidenove objave.

"Značajno je da niko nije odmah objavio da će je izazvati. Trenutno je ona glavna favoritkinja za nominaciju", rekao je za Radio Slobodna Evropa profesor političkih nauka i historičar Univeziteta George Washington, Matthew Dallek.

Fokus na Kamalu Haris nakon Bajdenove odluke o povlačenju
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:04:47 0:00

Mogući izazivači Kamali Harris

Ovo su neka imena koji su predloženi kao mogući izazivači Kamali Harris.

  • Gretchen Whitmer (52), guvernerica Michigana. Popularna guvernerica u ključnoj "swing" državi, Whitmer je relativno mlada i ima određeno nacionalno priznanje, budući da se njeno ime često spominjalo kao moguća zamjena za Bidena ako bi se povukao. Trump trenutno vodi u anketama u Michiganu i Whitmer bi mogla pomoći osigurati državu za demokrate.
  • Joe Manchin (76), senator iz Zapadne Virginije. Nezavisni je parlamentarac koji se često ljutio na mnoge demokrate što nisu uvijek glasali za njega. Ranije ove godine se registrovao kao nezavisni. Dvadeset prvog jula je rekao da razmatra ponovnu registraciju kao demokrata i kandidovanje protiv Harris.
  • Josh Shapiro (51), guverner Pennsylvanije. Slično kao i Whitmer, on je popularni mladi guverner važne "swing" države. Biden je osvojio Pennsylvaniju na predsjedničkim izborima 2020., ali sada zaostaje u anketama. Shapiro je ipak rekao 21. jula da podržava Harris za predsjednicu.
  • Gavin Newsom (57), guverner Kalifornije. On se generalno smatra vodećim kandidatom kao zamjena Bidena usred spekulacija o njegovu povlačenju, čak je u novembru održao i debatu s guvernerom Floride Ronom DeSantisom, kad je DeSantis izazivao Trumpa za nominaciju. Međutim, Newsom je ranije izjavio da se neće kandidovati protiv Kamale Harris.
  • Ostali mogući kandidati uključuju guvernera Illinoisa J.B. Pritzkera (59), guvernera Kentuckya Andyja Besheara (46), guvernera Marylenda Wes Moorea (45), senatora iz New Jerseyja Coryja Bookera (55), bivšeg gradonačelnika New Orleansa Mitcha Landrieua (63) i bivšu prvu damu Michelle Obamu (60).

Ko bi mogao biti potpredsjednik?

Ako vođe Demokratske stranke na kraju podrže Kamalu Harris kao kandidatkinju, posebna pažnja bit će usmjeriti na to ko će biti njen potpredsjednik.

"Ima puno vrlo jakih, mlađih demokrata", kaže Dallek.

"Stoga mislim da će ona imati mnoštvo opcija, pod pretpostavkom da će to biti Harris. A to bi vrijedilo za svakog kandidata. No, ona bi svakako željela uravnotežiti kandidatsku listu", ističe on.

Ako bi Harris zaista pokušala postići takav balans, malo je vjerovatno da bi izabrala ženu za svoju kandidatkinju za potpredsjednicu.

To bi zasigurno eliminisalo Whitmer i Michelle Obamu iz razmatranja. A s obzirom da je i afroameričkog i azijskog podrijetla, analitičari smatraju da bi također bilo malo vjerovatno da bi izabrala manjinu za svoju potpredsjednicu. To bi moglo eliminirati ljude poput Moorea i Bookera.

No, drugi mogući izazivači Harris za predsjedničku nominaciju vjerovatno bi takođe bili među vodećim kandidatima za njenog potpredsjednika.

Jedini izuzetak mogao bi biti Newsom, jer dolazi iz Kalifornije, iste države kao i Harris. Naime, u 12. amandmanu američkog Ustava navodi se da dva kandidata iz iste države ne mogu biti na istoj listi.

"Ako bi to bila Harris, mislim da bi joj neki od ovih guvernera iz 'crvenih' ili 'swing' država bili politički vrlo privlačni", ističe Dallek.

"I tako [guverner Kentuckyja] Bashear... [guverner Roy] Cooper iz Sjeverne Karoline, Shapiro, popularni guverner Pennsylvanije, potencijalno Whitmer iz Michigana, to bi očito stavilo dvije žene na listu.... [i senator iz Arizone] Mark Kelly ima jako snažne nacionalne sigurnosne referencije", ocjenjuje profesor političkih nauka i historičar Univeziteta George Washington.

Kelly, bivši astronaut, dolazi iz druge važne "swing" države, Arizone. Biden je tu državu osvojio na predsjedničkim izborima 2020., ali je Donald Trump u nedavnim anketama bio ispred Bidena.

Osim ako odbor za pravila Demokratske nacionalne konvencije ne promijeni vremenski okvir, virtualno glasanje delegata na stranačkoj konvenciji trebalo bi da počne početkom avgusta.

To ne bi ostavilo mnogo vremena stranci da donese konačnu odluku o tome da li da kandiduje Harris ili nekog drugog i da kandidat – bilo da je Harris ili neko drugi – potpredsjedničkog kandidata za potpredsjednika.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG