Dostupni linkovi

Proglašeno vanredno stanje zbog šumskih požara uz rusku obalu Crnog mora


Fotografija ruskog Ministarstva za vanredne situacije prikazuje vatrogasca na mjestu požara u blizini Khutor Dyurso, na jugu Rusije, 14. jula
Fotografija ruskog Ministarstva za vanredne situacije prikazuje vatrogasca na mjestu požara u blizini Khutor Dyurso, na jugu Rusije, 14. jula

Gradonačelnik Novorosije Andrej Kravčenko objavio je vanredno stanje u lučkom gradu na jugu Rusije zbog šumskih požara koji su zahvatili periferiju nekoliko sela i prijete ostalima u Krasnodarskom kraju.

Vlasti su već evakuisale stotine stanovnika, a više njih je napustilo planinski teren gdje je, kako je saopštio operativni centar vatrogasaca, u vatri izgorilo više od 50 hektara a požar se nastavlja širiti.

"Obalni spasioci u čamcima spremni su da pruže neophodnu pomoć u evakuaciji ljudi morem", rekao je gradonačelnik Novorosije putem Telegrama.

Stotine vatrogasaca i najmanje dva helikoptera bore se sa požarom.

U lokalnim telegram kanalima, stanovnici se mole da se uzdrže od putovanja u požarišta kako ne bi ometali kretanje vatrogasnih vozila. Lokalne javne stranice pišu i da su stanovnici i turisti bježali od požara, krećući se obalom mora.

U Rusiji svake godine izgore milioni hektara šume. Ponekad se požar proširi i na naseljena mjesta. Širenje šumskih požara, koje je sve teže kontrolisati, meteorolozi u velikoj mjeri pripisuju klimatskim promjenama koje je stvorio čovjek.

XS
SM
MD
LG