Dostupni linkovi

Političke kampanje u SAD sve skuplje. Ko finansira?


Na izborima u SAD ove godine, na kojima ključna borbu za Belu kuću vode kandidatkinja demokrata Kamala Haris i kandidat republikanaca Donald Tramp, mogli bi, prema nekim procenama, biti potrošno više od 20 milijardi dolara.
Na izborima u SAD ove godine, na kojima ključna borbu za Belu kuću vode kandidatkinja demokrata Kamala Haris i kandidat republikanaca Donald Tramp, mogli bi, prema nekim procenama, biti potrošno više od 20 milijardi dolara.

Američki predsednički izbori 2024. se oblikuju kao raskrsnica posle koje bi zemlja mogla da krene sasvim različitim putevima i američki milijarderi ne sede pasivno skrštenih ruku.

Umesto toga, oni ulivaju milione dolara u super političke akcione komitete, ili super PAK-ove, kako bi uticali na trku koja bi mogla imati značajne posledice po budućnost Vrhovnog suda i NATO-a, između ostalog. Istovremeno, više Amerikanaca nego ikada ranije daje pet do 200 dolara za podršku kandidatima, što je proces koji je poslednjih godina pojednostavljen tako da je potrebno nekoliko klikova na mobilnom telefonu.

Troškovi za kampanju u SAD su rasli tokom godina i to ne samo za predsedničku trku. U tesnim trkama za ključna mesta u Kongresu, kandidati i njihove stranke troše milione dolara po izborima. Kako je izborni sistem došao do ove tačke?

Američki građani i stalni rezidenti, kao što su vlasnici zelene karte, mogu donirati do 3.300 dolara kandidatu po trci. Oni mlađi od 18 godina ne mogu da davati za kampanju, ali mogu da doniraju partiji. S druge strane, stranim državljanima nije dozvoljeno da doniraju i mogu se suočiti sa značajnim pravnim posledicama ako budu uhvaćeni u tome.

Kako trka obuhvata i stranačke i opšte izbore, građani i stalni rezidenti mogu donirati ukupno 6.600 dolara kandidatu tokom izbornog ciklusa. Oni takođe mogu donirati do 10.000 dolara godišnje stranci na nivou savezne države i 41.300 dolara na nacionalnom nivou.

Većina novca od pojedinaca dolazi iz nekoliko bogatih urbanih sredina, uključujući Njujork, Los Anđeles, Vašington i Čikago, kaže Rej La Raža (Ray La Raja), profesor političkih nauka na Univerzitetu Masačusets Amherst i koautor knjige o finansiranju kampanje.

Korporacijama i sindikatima je zabranjeno da daju direktno kandidatu ili partiji, ali mogu sponzorisati politički akcioni komitet (PAK) da traži donacije od zaposlenih i akcionara. Obično će asocijacija koje predstavlja neku industriju, kao što je automobilski sektor, osnovati PAK da podrži kandidate i stranke koje su u skladu s njihovim interesima.

Zaposleni ili akcionar može donirati najviše 5.000 dolara godišnje PAK-u, koji dalje može donirati 5.000 dolara po izborima bilo kom kandidatu. PAK-ovi uglavnom doniraju kandidatima u kongresnim trkama, dok pojedinci i super PAK-ovi daju najveći deo sredstava za predsedničku kampanju.

Strancima zaposlenima u američkim multinacionalnim kompanijama nije dozvoljeno da doniraju PAK-ovima, dok je kompanijama zabranjeno da nadoknađuju zaposlenima za donacije PAK-ovima.

Sa super PAK-ovima samo nebo je granica

Kako onda super bogati pojedinci poput Ilona Maska (Elon Musk) i Majkla Blumberga (Micheal Bloomberg) mogu donirati milione da pomognu Donaldu Trampu (Trump) i Kamali Haris (Harris), ako mogu da daju samo do 6.600 dolara predsedničkom kandidatu i 41.000 dolara partiji? Tu dolaze super PAK-ovi.

Super PAK-ovi nemaju ograničenja koliko mogu prikupiti i potrošiti da podrže kandidata. Ključna razlika između PAK-a i super PAK-a je u tome što je ovom drugom zabranjeno da koordinira svoju potrošnju i poruke s političarem kojeg podržava.

Amerika PAK, super PAK čiji je suosnivač Mask, može trošiti novac na oglase koji podstiču Amerikance da glasaju za Trampa, ali mu nije dozvoljeno da sarađuje s Trampovim izbornim štabom ili Republikanskom partijom na tome na koja pitanja bi politički oglasi trebalo da se fokusiraju ili gde bi trebalo da budu postavljeni.

Ipak, pošto je toliko mnogo informacija javno dostupno o platformi kandidata, ključnim pitanjima zbog kojih su glasači zabrinuti i koje bi savezne države mogle da budu odlučujuće za ishod izbora, koordinacija više nije toliko ključna.

Vrhovni sud SAD je 2010. godine presudio da je postavljanje ograničenja političke potrošnje koja je nezavisna od kampanje – drugim rečima, koja nije koordinisana – kršenje slobode govora, što je otvorilo vrata bogatašima, korporacijama i sindikatima da ulivaju milione u super PAK-ove.

Osnivanje super PAK-a u velikoj meri objašnjava porast potrošnje na kampanje tokom protekle decenije. Oko 15 milijardi dolara potrošeno je na izbore 2020. i a ove godine bi taj iznos mogao da premaši 20 milijardi, rekao je La Raža.

"Biće potrošeno mnogo novca na ne tako mnogo trka, jer nema mnogo izbora koji su neizvesni. Ali nekolicina koji će odrediti kontrolu nad SAD će imati milione i milione potrošene na njih", rekao je La Raža u razgovoru s novinarima ranije ove godine.

Sa više od 330 miliona Amerikanaca, kako se bilo šta od ovoga može primeniti? Tu dolaze zahtevi za transparentnost. Kandidati, stranke, PAK-ovi i super PAK-ovi moraju da objave podatke o donatorima uključujući imena i adrese. Federalni izborni komitet (FEC) nadgleda usklađenost finansiranja kampanje, ali kao i mnoge američke agencije za sprovođenje zakona, poput Komisije za hartije od vrednosti i berze, imaju ograničene resurse i ne mogu da provere svaki detalj.

Međutim, postoji važan podsticaj da izborni štabovi igraju po pravilima čak i ako misle da je FEC nategnut: druga strana pažljivo gleda. Zaposleni u štabovima često kopaju po evidenciji o donacijama protivničkog kandidata tražeći kršenja pravila, što bi otvorilo prostor za napad. Istraživački novinari rade isto u pogledu oba kandidata. Verodostojne optužbe o prevari u finansiranju kampanje mogle bi biti veliki udarac za kandidata, posebno u neizvesnoj trci.

"Novinari igraju veoma važnu ulogu u američkom sistemu za sprovođenje zakona tako što pokreću pitanja i ukazuju na njih vlastima", rekao je La Raža.

Ipak, postoje neki izuzeci kad je reč o zahtevima transparentnosti. Nekim donatorima je dozvoljeno da sakriju lične podatke kada mogu dokazati da bi ih to dovelo u opasnost. Ljudi koji su donirali Socijalističkoj radničkoj partiji tokom Hladnog rata bili su izuzeti jer su se mogli suočiti s uznemiravanjem, uključujući i od američkih bezbednosnih službi.

Postoje i neke rupe. Politički aktivne neprofitne organizacije nisu obavezne da otkrivaju donatore čak ni kada troše novac da utiču na birače. Stoga javnost ne bi znala da je bogata osoba dala velike sume za izbore ako je taj novac otišao u super PAK preko politički aktivne neprofitne organizacije.

Takva prikrivena izborna potrošnja naziva se "mračni novac" (dark money). Više od milijardu dolara mračnog novca potrošeno je na izbore, uglavnom televizijske i digitalne reklame, od 2010. godine, pokazuju podaci neprofitne organizacije Open sikrits (Open Secrets) koja prati potrošnju na kampanju.

Iako povećanje potrošnje super PAK-ova i mračnog novca na američke izbore zabrinjava mnoge, teško je tačno proceniti kako to utiče na ishod glasanja.

"Predsedničke kampanje koje troše više ne pobeđuju nužno, a u trkama koje su posebno skupe svaki dodatni potrošen dolar ima manji uticaj", rekao je La Raža.

"To je ono što ekonomisti nazivaju smanjenjem marginalnih prinosa. Posle određenog trenutka to neće napraviti tako veliku razliku", rekao je on.

U izbornim ciklusu 2020. potrošeno je oko 15 milijardi dolara.
U izbornim ciklusu 2020. potrošeno je oko 15 milijardi dolara.

Za kampanju Hilari Klinton (Hillary Clinton) potrošeno je 563 miliona dolara u predsedničkoj trci 2016, što je daleko više od 326 miliona dolara za Trampovu kampanju. Ipak, Klinton, kandidatkinja demokrata, izgubila je izbore.

Te godine je Tramp, kontroverzni politički autsajder, dobio veliku pažnju medija koji su dalje obezbedili veliku pokrivenost njegove kampanje, nadoknađujući slabiju potrošnju.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG