Dostupni linkovi

Srbija do kraja godine sprovodi preporuke ODIHR-a, kaže ministarka za EU integracije


Zastave Evropske unije i Srbije na zgradi Vlade Srbije, arhivska fotografija
Zastave Evropske unije i Srbije na zgradi Vlade Srbije, arhivska fotografija

Ministarka za evropske integracije Srbije Tanja Miščević izjavila je da će Srbija, kako bi pokazala spremnost da sprovede Reformsku agendu, u roku od godinu dana sprovesti preporuke ODIHR-a i ponoviti izbor saveta Regulatornog tela za elektronske medije (REM).

Miščević je na predstavljanju Plana rasta za Zapadni Balkan i Reformske agende Srbije 21. oktobra u Beogradu kazala da će pažnja biti usmerena na poboljšanje vladavine prava kojim neće biti zanemaren socio-ekonomski rast.

"Do kraja godine moramo ispuniti sedam zahteva, a prvi prioritet, koji je tako postavljen u Reformskoj agendi, biće sprovođenje preporuka ODIHR-a. Zatim je tu i ponovni izbor saveta REM-a što je obaveza iz izmenjenih zakona koji su usvojeni krajem prošle godine", kazala je ona.

Rokovi za izbor novih članova Saveta REM-a odavno su probijeni, a nadležni ovo kašnjenje pravdaju time da čekaju okončanje postupka koji su pred Ustavnim sudom pokrenuli aktuelni članovi Regulatornog tela.

OEBS-ova Kancelarija za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) je nakon vanrednih parlamentarnih, pokrajinskih i lokalnih izbora u 65 gradova i opština održanih u decembru 2023. u Srbiji, dao 25 preporuka za unapređenje izbornog procesa.

Izbore su obeležili navodi domaćih i međunarodnih misija o brojnim neregularnostima, među kojima su i kupovina glasova i glasanje birača iz susednih zemalja na lokalnim izborima u Beogradu. Predsavnici vlasti negirali su ove navode.

Predstavljanu Plana rasta prisustvovali su šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Emanuel Žiofre i Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji Bojana Selaković.

Žiofre je kazao da će u roku od narednih nedelju dana Evropska komisija usvojiti reformske agende država regiona Zapadni Balkan i da se radi na tome da Srbija dobije isplatu od sedam odsto od ukupnih 1,58 milijardi evra predviđenih Planom rasta.

"Za isplatu novca potrebno je da se u Parlamentu Srbije usvoje dva neophodna zakona koja će omogućiti da se ove reforme dešavaju u indikativnom vremenskom periodu", kazao je on.

Šef Delegacije EU u Srbiji je dodao da je usvajanje Reformske agende pozitivan korak koji je Srbija napravila ka punopravnom članstvu u Evropskoj uniji.

Koordinatorka Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji Bojana Selaković rekla je da civilno društvo nije u potpunosti zadovoljno načinom na koji je proces izrade Reformske agende tekao, jer smatraju da je mogla biti ambicioznija.

"Proces donošenja Reformske agende bio je opterećen kratkim rokovima, donet u poslednjim nedeljama mandata Evropske komisije i bilo je primera da različiti akteri utiču na taj proces. Nismo u potpunosti zadovoljni kako je tekao, ali takođe razumemo faktore ograničenja i tu je odgovornost podeljena sa EK", kazala je ona.

Ona je dodala da će Nacionalni konvent biti uključen u monitoring, kako sprovođenja Reformske agende tako i širih efekata koje ono ima.

"Reformska agenda je od nesumnjivog značaja i očekujemo da to bude realizovano u zadatim rokovima", kazala je ona.

Zemlje članice EU usvojile su 11. oktobra Plan rasta, najveći paket do sada za region Zapadnog Balkana.

Reč je o finansijskom paketu od šest milijardi evra koji će se zemljama regiona raspodeliti shodno broju stanovnika i domaćem bruto proizvodu. Zemlje će iz ovog paketa dobiti jedan deo u obliku grantova, odnosno bespovratne pomoći i drugi deo u obliku povoljnih kredita.

Premijeri šest država Zapadnog Balkana su na samitu Berlinskog procesa 14. oktobra potpisali novi akcioni plan za jedinstveno regionalno tržište, kao sastavni de Plana rasta Evropske unije za Zapadni Balkan.

XS
SM
MD
LG