Dostupni linkovi

Aktivisti optužuju iransku policiju za moral da je pretukla devojku zbog nenošenja hidžaba


Snimak s nadzorne kamere u teheranskom metrou koji prikazuje dve devojke iznose treću vagona
Snimak s nadzorne kamere u teheranskom metrou koji prikazuje dve devojke iznose treću vagona

Aktivisti i novinari optužili su zloglasnu iransku policiju za moral da su njeni pripadnici pretukli devojku Armitu Garavand u teheranskom metrou zato što nije nosila hidžab, prenela je redakcija Radija Slobodna Evropa na engleskom jeziku.

Garavand je smeštena u bolnicu kod Teherana i nalazi se u komi od 1. oktobra kada se dogodio incident.

Policija je presrela 16-godišnju Garavand i dve njene prijateljice u metrou zato što nisu nosile obaveznu maramu za glavu, navode organizacije za ljudska prava i novinari koji ukazuju da je Garavand poslednja u nizu žrtvi brutalnog sprovođenja kontroverznog iranskog zakona o hidžabu.

Ovaj slučaj i navodi o naporima vlasti za zataškavanje na društvenim mrežama u Iranu su dovedeni u vezu s događajima koji su doveli do smrti Mahse Amini u pritvoru prošle godine.

Smrt Amini, koja je uhapšena jer je navodno prekršila zakon o hidžabu, pokrenula je višemesečne proteste protiv iranskog klerikalnog establišmenta.

Izvor iz bolnice kod Teherana gde je smeštena Garavand rekao je za Radio Farda RSE-a da je ona imala unutrašnje krvarenje u mozgu i da je u kritičnom stanju.

Garvand je u bolnici pod stražom, rekao je izvor, dodajući da policija u civilu sprečava da posetioci dođu do tinejdžerke koja je na intenzivnoj nezi.

Vlasti nisu komentarisale stanje Garvand. Iranska državna novinska agencija IRNA tvrdi da se tinejdžerka onesvestila zbog pada krvnog pritiska i da je udarila glavom u vagonu metroa.

Na snimku s nadzorne kamere u teheranskom metrou, koji je objavila IRNA i koji je izgleda montiran, može se videti grupa devojaka koje nemaju marame na glavama kako ulaze u vagon. Skoro odmah jedna od njih izlazi i izvlači iz vagona drugu devojku koja deluje da je u nesvesnom stanju.

Iranska novinska agencija Fars koja podržava tvrdu liniju 3. oktobra je objavila intervju s roditeljima Garvand koji kažu da nju nije napala policija u metrou.

"Proverili smo sve video snimke i dokazano nam je da je ovaj incident bio nesrećan slučaj", rekao je njen neimenovani otac. "Molimo ljude da se mole za oporavak našeg deteta".

Iranske vlasti su već bile optuživane da su primoravale članove porodice da daju izjave u skladu sa zvaničnom linijom.

Organizacija Hengaw sa sedištem u Norveškoj koja prati kršenje prava u Iranu, odbacila je zvaničnu verziju događaja i saopštila 3. oktobra da je Garavand žrtva "teškog fizičkog napada" pripadnika ozloglašene moralne policije.

Prema toj organizacija, tinejdžerka je bila meta zbog "nepoštovanja obaveznog nošenja hidžaba".

Hengaw je i objavila fotografiju Garvand kako u komi leži u bolničkom krevetu.

Takođe je navela da su "bezbednosni entiteti stavili njenu porodicu pod ekstremnu kontrolu kako bi sprečili bilo kakvo objavljivanje informacija", dodajući da "bezbednosni agenti vlade zaplenili mobilne telefone svih članova porodice Armite".

Organizacija za ljudska prava Dadban iz Irana saopštila je da "iranske bezbednosne institucije navode da je uzrok njenog stanja nizak pritisak – često ponavljani scenario iz takvih institucija".

O incidentu je prvo javio Radio Zamaneh koji se na persijskom emituje iz Holandije.

Iranski dnevnik Šarg je 2. oktobra saopštio da je jedna od njegovih novinarki nakratko privedena pošto je otišla u vojnu bolnicu u kojoj se nalazi Garavand.

Mahsa Amini: Sahrana koja je pokrenula proteste protiv hidžaba širom Irana
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:06:05 0:00

Korisnici društvenih mreža u Iranu povukli su paralele sa slučajem 22-godišnje Amini, čija je porodica tvrdila da ju je pretukla policija morala u zatvor u Teheranu. Zvaničnici su tvrdili da je posle svađe s čuvarima pala u komu zbog ranijih zdravstvenih problema.

XS
SM
MD
LG