Dostupni linkovi

Borelj najavio odvojene sastanke sa Kurtijem i Vučićem


Premijer Kosova Aljbin Kurti, šef diplomatije EU Žozep Borelj, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić (RSE ilustracija)
Premijer Kosova Aljbin Kurti, šef diplomatije EU Žozep Borelj, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić (RSE ilustracija)

Šef diplomatije Evropske unije Žozep Borelj (Josep Borrell) rekao je da će u Minhenu imati odvojene sastanke sa premijerom Kosova Aljbinom (Albin) Kurtijem i predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Međutim, zajednički sastanak lidera sa evropskim posrednikom za dijalog nije na dnevnom redu.

Kurti i Vučić su među desecima lidera iz cijelog svijeta koji učestvuju na Minhenskoj bezbjednosnoj konferenciji, koja počinje 16. februara.

"To nije u mojim planovima, nije u mojoj agendi, ali da je moguće, bili bismo srećni. U suprotnom, trebalo bi da pokušam da organizujem taj sastanak negdje drugdje", rekao je Borelj u Minhenu.

Borelj će se u petak sastati sa Kurtijem, a dan kasnije sa Vučićem.

Učešće Kurtija i Vučića u Minhenu dešava se u trenutku kada su tenzije između njihove dvije zemlje porasle, zbog odluke Kosova da zabrani srpski dinar za gotovinsko plaćanje.

Evropska unija je zatražila da Kosovo i Srbija razgovaraju o regulaciji Centralne banke Kosova (CBK) u Briselu, u okviru dijaloga uz posredovanje Evropskog bloka.

Ova uredba je stupila na snagu 1. februara, a kosovske vlasti su saopštile da se sprovodi kroz prelaznu fazu ublažavanja, koja će trajati najviše tri mjeseca.

Sjedinjene Države su kritikovale uredbu CBK – koja predviđa da će samo evro biti valuta za gotovinska plaćanja – i zatražile odlaganje njene implementacije.

Američki ambasador u Prištini Džef Hovenije (Jeff Hovenier) izjavio je da je neispunjavanje američkog zahtjeva već uticalo na odnose Vašingtona i Prištine.

Srbija je oštro kritikovala uredbu CBK, tumačeći je kao cilj Vlade Kosova da deportuje Srbe. Srpska država dodjeljuje milione evra Srbima na Kosovu nakon što im – kroz paralelni sistem – isplati plate, penzije i dodatnu pomoć.

Narodna banka Srbije godinama je dinare slala u sef u opštini Leposavić, na sjeveru Kosova, a zatim ih je transportovala međunarodna kompanija "Henderson".

CBK je saopštila da je takva praksa nezakonita, jer samo ona može da izvozi i uvozi kovanice i novčanice na teritoriji Kosova.

Ustav Kosova predviđa da za gotovinsko plaćanje treba da postoji samo jedna valuta.

Kosovo koristi evro kao svoju valutu od 2002. godine, uprkos tome što nije dio evrozone.

XS
SM
MD
LG