Dostupni linkovi

Brisel veruje da je 2024. godina napretka u dijalogu Kosova i Srbije


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić (prvi s leva) i premijer Kosova Aljbin Kurti (prvi s desna) na rundi dijaloga Prištine i Beograda uz posredovanje EU, Brisel, 14. septembra 2023.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić (prvi s leva) i premijer Kosova Aljbin Kurti (prvi s desna) na rundi dijaloga Prištine i Beograda uz posredovanje EU, Brisel, 14. septembra 2023.

Zvaničnici Evropske unije se nadaju da će u 2024. godini doći do napretka u procesu normalizacije odnosa Srbije i Kosova.

Portparol EU Peter Stano je potvrdio da se nastavlja rad na primeni svih obaveza koje proizilaze iz sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa.

On je upozorio da je sporazum pravno obavezujući i da će obaveze postati deo procesa evropskih integracija za obe strane.

"Imamo pravno obavezujući sporazum. U više navrata smo sa partnerima razjasnili zašto smatramo da je ovaj dokument obavezujući. Države članice, kao i institucije EU, prate ovu situaciju. Naši partneri, uglavnom američki, takođe prate kako stvari napreduju. Mi ćemo, na osnovu toga, povećati ili smanjti nivo našeg angažmana", izjavio je Stano novinarima.

Kako je ocenio, nova godina "uvek pruža mogućnosti za nadu, rad i novu energiju".

"Nadamo se da će sa ovom novom nadom i novom energijom obe strane konačno krenuti da rade naporno", dodao je on.

Stano je rekao da je nedavno međusobno priznanje registarskih tablica između Kosova i Srbije dokaz da kada postoji politička volja onda može doći do napretka.

Sporazum o putu ka normalizaciji odnosa između Srbije i Kosova su predsednik Srbije Aleksandra Vučić i premijer Kosova Albin (Aljbin) Kurti postigli na sastanak u Briselu 27. februara.

U Ohridu, Severna Makedonija, 18. marta je usaglašen Aneks primene ovog dogovora. Međutim, sporazumi nisu potpisani, jer je Vučić to odbio.

Sporazum potvrđuje i poštovanje teritorijalnog integriteta Kosova i Srbije, a član četiri, koji je takođe sporan za Srbiju, predviđa da se Beograd neće protiviti članstvu Kosova ni u jednoj od međunarodnih organizacija.

Bez obzira na nedostatak potpisa, sporazum se smatra pravo obavezujućim za strane, od trenutka kada je postizanje sporazuma saopštio visoki predstavnik EU za zajedničku spoljnu politiku i bezbednost, Josep Borrell.

Zvaničnici EU upućeni u proces naglašavaju da se pravno obavezujući karakter sporazuma zasniva na članu 11. Bečke konvencije o ugovornom pravu.

Od postizanja ovog sporazuma malo ili nimalo je učinjeno u procesu primene.

U decembru su lideri država članica EU pozvali da obaveze iz Ohrida budu sastavni deo pregovaračkog okvira za Srbiju, a da to bude obuhvaćeno i za evropski put Kosova.

XS
SM
MD
LG