Dostupni linkovi

Ruski ministar u Beogradu kaže da Moskva ceni 'izbalansiranu politiku' Srbije


Ruski ministar ekonomskog razvoja Maksim Rešetnjikov, 4. jun 2021.
Ruski ministar ekonomskog razvoja Maksim Rešetnjikov, 4. jun 2021.

Premijer Srbije Miloš Vučević razgovarao je u petak u Beogradu sa ministrom ekonomskog razvoja Rusije Maksimom Rešetnjikovim o daljem jačanju ekonomske i sveukupne saradnje dve zemlje.

Rešetnjikov je jedan u nizu zvaničnika iz Moskve koji su zbog invazije na Ukrajinu pod sankcijama Zapada.

Iz Vlade Srbije je saopšteno da je Rešetnjikov naveo da Rusija ceni "izbalansiranu politiku" Srbije i njen stav prema sankcijama Rusiji.

Srbija je podržala teritorijalni integritet Ukrajine, ali iako kandidat za članstvo u Evropskoj uniji odbija da se pridruži sankcijama Rusiji koje je EU uvela zbog invazije na Ukrajinu.

U saopštenju Vlade Srbije se navodi i da je premijer govoreći o sankcijma Rusiji rekao da Srbija "uprkos velikim pritiscima" vodi slobodnu i nezavisnu politiku i da ima dobru saradnju kako sa Rusijom, tako i sa Evropskom unijom, Kinom i drugim zemljama.

Vučević je tokom razgovora naglasio da je Srbija spremna da razgovara o produžetku ugovora o nabavci ruskog gasa, te da je za Srbiju od velikog značaja dogovor iz Sankt Peterburga o dodatnoj isporuci gasa tokom zimske sezone.

Srbija je od početka ruske invazije na Ukrajinu počela da radi na pronalaženju drugih izvora snabdevanja, ali gas i dalje najvećim delom stiže iz Rusije.

Vučević je zahvalio na pozivu Rusije za učešće Srbije na samitu BRIKS-a, grupacije koju između ostalih predvode Rusija, Kina i Indija.

Zvaničnici Srbije su nastavili da održavaju odnose sa ruskim zvaničnicima, a četvoročlana delegacija Vlade Srbije učestvovala je na samitu BRIKS-a u ruskom Kazanju od 22. do 24. oktobra.

Vučević je naveo da razgovor predsednika dve države Aleksandra Vučića i Vladimira Putina predstavlja "novi zamah sveukupunim bilateralnim odnosima Srbije i Rusije".

Vučić je u telefonskom razgovoru 20. oktobra zahvalio Putinu za ono "što je učinio da Rusija i ove zime obezbedi dovoljne količine gasa za Republiku Srbiju".

Kako je saopštila Vlada Srbije, ruski ministar Rešetnjikov je rekao da Srbija i Rusija mogu da unaprede saradnju u ekonomiji, kao i u drugim oblastima, poput energetike, trgovine, poljoprivrede, saobraćaja.

Takođe je izrazio i spremnost da ruske kompanije učestvuju u svim projektima povodom međunarodne izložbe EXPO 2027, koja će biti održana u Beogradu.

U istom danu kada je ruski ministar pod zapadnim sankcijama u poseti Srbiji, u Beogradu je i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen (von der Leyen).

Ona u okviru četverodnevne turneje na Zapadnom Balkanu razgovara sa zvaničnicima o Planu rasta Evropske unije vrednom šest milijardi eura i napretku u evropskim integracijama.

XS
SM
MD
LG