Dostupni linkovi

Kvinta i NATO protiv otvaranja mosta u Mitrovici, izjavio Hovenier


Most koji razdvaja Južnu Mitrovicu sa albanskom većinom i Severnu gde živi većinska srpska zajednica trenutno je otvoren samo za pešake. Fotografija 11. oktobar 2023
Most koji razdvaja Južnu Mitrovicu sa albanskom većinom i Severnu gde živi većinska srpska zajednica trenutno je otvoren samo za pešake. Fotografija 11. oktobar 2023

Zemlje Kvine – SAD, Velika Britanija, Nemačka, Francuska i Italija – ne podržavaju otvaranje za saobraćaj mosta preko reke Ibar u Mitrovici, koji deli Južnu Mitrovicu sa albanskom većinom i Severnu gde živi većinska srpska zajednica.

To je izjavio ambasador SAD na Kosovu Džefri Hovenier (Jeffrey Hovenier) posle sastanka s premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem (Albin) čija vlada je ranije izrazila nameru za otvaranje mosta.

Taj most je trenutno otvoren samo za pešake, iako je u okviru dijaloga Kosova i Srbije dogovoreno da se otvori i za saobraćaj.

"Sastali smo se sa premijerom Kurtijem danas kako bi smo ga informisali da naše vlade, u konsultaciji sa NATO-om, ne mogu podržati bilo kakvu promenu trenutnog statusa mosta u Mitrovici u ovom trenutku", izjavio je u ime zemalja Kvinte Hovenier.

Vlada premijera Kurtija je sredinom jula najavila da namerava da otvori glavni most na Ibru u Mitrovici.

Međutim vojna misije NATO-a na Kosovu (KFOR) u odgovoru za Radio Slobodna Evropa napomenula je da svaka odluka koja se tiče otvaranja mosta mora biti doneta u okviru dijaloga Kosova i Srbije, koji se vodi posredstvom Evropske unije.

Italijanski vojnici u okviru misije KFOR se nalaze na samom mostu na preko reke Ibar, dok se u neposrednoj blizini nalaze i pripadnici Policije Kosova.

Portparol EU Peter Stano je takođe 1. avgusta ponovio stav Evropske unije da se pitanje otvaranja mosta u Mitrovici mora rešavati u okviru dijaloga, imajući u vidu da o tome postoji dogovor.

Na to je reagovala predsednica Kosova Vjosa Osmani uz navode da bi konsultovanje sa Srbijom oko ovog pitanja predstavljalo "teško kršenje suvereniteta, teritorijalnog integriteta i ustava naše zemlje".

"Jedini dijalog koji treba da se obavi je onaj unutar Kosova, između naših institucija i naših bezbednosnih partnera (posebno sa NATO-om) kako bi se napravio zajednički plan implementacije otvaranja mosta za saobraćaj", navela je Osmani.

Šta predviđaju Briselski sporazumi o mostu?

Kosovo i Srbija su otvaranje mosta preko Ibra u Mitrovici za saobraćaj dogovorili u okviru dijaloga o normalizaciji odnosa 2014.

Predviđena je takozvana revitalizacija mosta sa ciljem uklanjanja svih barikada i funkcionalizacije mosta.

Prve barikade na mostu su postavili lokalni Srbi 2011. u znak protivljenja Prištini da uspostavi vlast na severu zemlje.

Te barikade su 2014. zamenjene betonskim žandinjerama sa drvećem, koje su lokalne vlasti u Severnoj Mitrovici na čelu sa Srpskom listom nazvale "Park mira". Ovaj park je uklonjen 2016, nakon čega je most trebao da bude pušten za saobraćaj.

Kosovo i Srbija su se iste godine dogovorili novi implementacioni plan, čiji je cilj bio prevazilaženje nesuglasica oko različite interpretacije prethodnih zaključaka.

Prema novom planu implementacije, potpuno otvaranje mosta je trebalo da se desi u januaru 2017. godine.

Ipak, radovi na revitalizaciji mosta su završeni tek u junu 2018. godine. U taj projekat je uloženo 1,5 miliona evra.

U konačnici, most ipak nije otvoren za motorna vozila, već samo za pešake.

U saopštnju kosovske Vlade povodom susreta premiera Kosova Aljbina Kurtija sa ambasadorima zemalja Kvinte i šefom Kancelarije Evropske Unije (EU) na Kosovu 2 avgusta, navodi se da je jedna od tema razgovora bio i plan Vlade za otvaranje mitrovačkog mosta preko rijeke Ibar.

Kosovska Vlada je saopštila da je sastanak održan tačno osam godina nakon razgovora u Briselu o primjeni Sporazuma o mostu u Mitrovici, nakon čega je uslijedio plan EU za otvaranje mosta za pješake i vozila u oba smjera.

Premijer Kurti je sagovornicima predstavio plan Vlade za otvaranje mosta, koji će, kako se ocjenjje, postati simbol normalizacije odnosa na Kosovu.

"Most je u službi svih, i nije protiv nikoga. Sloboda kretanja i vladavina prava ne ugrožavaju mir i bezbjednost, naprotiv. Most je simbol slobode kretanja, što je osnovna vrednost i sloboda EU", piše u saopštenju kosovske Vlade.

Odbornici Skupštine opštine Severna Mitrovica su aprila prošle godine usvojili odluku o otvaranju mosta preko Ibra, koja je potom prosleđena Ministarstvu unutrašnjih poslova Kosova i Ministarstvu administracije lokalne samouprave.

Potpredsednik Skupštine opštine Severna Mitrovica, Skender Sadiku, krajem maja je rekao da su za implementaciju ove odluke sada nadležne centralne institucije, KFOR i Evropska unija.

Naveo je da bi sa tom odlukom morale da se slože i lokalne vlasti u Južnoj Mitrovici.

Srpska lista, vodeća stranka Srba na Kosovu koja uživa podršku Beograda, ranije je izrazila protivljenje sprovođenju odluke o otvaranju mosta na Ibru. Kako je navela, takav potez ima za cilj "dalju destabilizaciju situacije na terenu".

Srpska lista je pozvala i međunarodnu zajednicu da "poruči Kurtiju da se otvaranje mosta ne može sprovesti bez pristanka Srba koji žive na severu Kosova".

XS
SM
MD
LG