"Cvijet Srebrenice" kao simbol puta kojim se treba ići

Cvijet Srebrenice

U znak sjećanja na genocid u Srebrenici jula 1995. godine, kao i širenja poruke mira, kreirano je umjetničko djelo simboličnog naziva „Cvijet Srebrenice“. Riječ je filigranskom cvijetu u srebru koji će se prodavati u Bosni i Hercegovini i svijetu, a dio novca od prodaje usmjeriće se na projekte unapređenja života u Srebrenici.

Priča o unikatnom mrežastom cvijetu od srebrne žice puna je simbolike, navodi autor djela „Cvijet Srebrenice“ Mensur Bektić.

„'Cvijet' je urađen u tehnici filigrana, od srebra, zato što je Srebrenica i dobila ime po srebru. Srebrena ruda se vadila još u vrijeme starih Grka, zatim Rimljana, te i u novije vrijeme, i kovao se srebrni novac, tako da sam i ja tu našu tradiciju i kulturu želio da ovjekovječim.“

Svaki cvijet ima certifikat, broj i datum, te se proizvodi u seriji od 8.372 komada, koliki je i broj žrtava srebreničke tragedije.

„Moja je želja bila da prvo majke Srebrenice rade taj cvijet, da tu emociju koju drže prenesu kroz prste na cvijet i svaki onaj koji ga nosi da dijeli s njima to. Međutim, te su majke već u nekim zrelim godinama, to je tehnika koja iziskuje dobar vid i strpljenje. Tako, u razgovoru s njima, one su podržale i rekle da će nastojati da naše mlade, prvenstveno iz Srebrenice, da ih obučimo tehnici izrade filigrana, da sebi obezbijede egzistenciju“, kaže Bektić.

„Cvijet Srebrenice“ je simbol patnji i umiranja Srebreničana, ali je i pokazatelj puta kojim se može i treba ići, ističe psiholog Ismet Dizdarević.

„Te oči koje proizilaze iz cvijeta, koje nam govore da se nisu zatvorile, oči žrtve će se zatvoriti kad pravda pobijedi. Znači, oči nas opominju i govore da tražimo da oni koji su izvršili taj zločin, budu kažnjeni.“

Rad u srebru, propraćen drugim materijalima i odabrani simbolom cvijeta, suština je koja spaja dva vida duhovnog i tjelesnog života, kaže profesor sa Likovne akademije u Sarajevu Ćazim Hadžimejlić.

„Mladi mogu brzo naučiti, svakako, ako žele da to nauče, što će doprinijeti tome da i Bosna ima neke svoje simbole, mimo ovog simbola kroz taj vid zanatsko-umjetničkog djelovanja i rada.“

Kreiranje ovog umjetničkog djela prati osnivanje fondacije Cvijet Srebrenice koja će dio sredstava od prodaje „Cvijeta“ usmjeriti na projekte obrazovanja, zapošljavanja i održivog povratka u Srebrenicu, ističe autor Mensur Bektić.

„'Cvijet' je pun simbolike, 'Cvijet' je pun emocija, 'Cvijet' je pun ljubavi, i želja mi je da tu ljubav podijelimo s nekim drugim, koji će suosjećati zajedno s nama“, zaključuje Bektić.