Crna Gora: Kalimero i Monako

Premijer Crne Gore Milo Đukanović na premijerskom satu

Iako je počela u formi pitanja koja poslanici svakog mjeseca imaju pravo da postavljaju premijeru, polemika lidera Socijaldemokratske partije (SDP), Ranka Krivokapića i premijera Mila Đukanovića je, kako je odmicala, sve više dobijala oblik prepucavanja doskorašnjih partnera koji sada, jedan drugog žele da u javnosti prikažu u negativnom svjetlu.

Predsjednik SDP-a, Ranko Krivokapić se, tokom premijerskog sata u ponedjeljak, vratio na prošlonedjeljnu izjavu predsjednika Vlade, Mila Đukanovića po kojoj, kao turistička destinacija, Crna Gora stoji rame uz rame sa Monte Karlom (Monte Carlo) i Sen Tropeom (Saint Tropez).

„Treba biti dobro van realnosti i dobro izgubiti kompas u politici pa reći tako nešto“, rekao je Krivokapić.

Ranko Krivokapić, lider Socijaldemokratske partije (SDP)

„Društveni proizvod po glavi stanovnika u Monaku je 180 hiljada dolara, a u Crnoj Gori sedam hiljada. Monako (Monaco) ne duguje ništa, a mi 70, 80 sa perpektivom 100 posto našeg bruto domaćeg proizvoda. Na 37 hiljada stanovnika, oni imaju 50 hiljada zaposlenih, a mi sa 620 hiljada stanovnika 40 hiljada nezaposlenih“, podsjetio je Krivokapić dodajući da Monako ima čak i veću industriju od Crne Gore, da od turizma ima tri, četiri puta više na samo dva kvadratna kilometra, „što je dvadeset puta manje od Tivta“ (najmanja crnogorska opština, prim. aut.).

Premijer Milo Đukanović je, odgovarajući, rekao da su Monte Karlo i Sen Trope paradigma dometa razvoja.

„Ja nijesam uspostavio tu ocjenu da bih političkom mainupulacijom pokušao porediti standard građana. To ste učinili vi“, rekao je Đukanović.

„Crnu Goru sa Monte Karlom upoređuju mnogobrojni prestižni mediji, a ne samo predsjednik Vlade Crne Gore. Ugledni njemački Di Velt (Die Welt), o Crnoj Gori govori kao o Monte Karlu Jadrana. Al Džazira (Al Jazeera), najljepšti destinaciju za mega jahte na Jadranu, Porto Montenegro opisuje kao balkanski Monte Karlo. Britanski Dejli Mail (Daily Mail), o Crnoj Gori piše kao o ekskluzivnoj turističkoj destinaciji, a luksuznu tivatsku marinu upoređuje sa Monte Karlom i Sen Tropeom“, rekao je Đukanović.

Porto Montenegro

„I to što nemate odgovor je odgovor“, uzvratio je Đukanoviću lider opozicionog SDP-a koji je nedavno raskinuo koaliciju sa Demokratskom partijom socijalista koju vodi upravo Đukanović, a koja je trajala 18 godina.

Upravo je nastavak polemike bivših, dugogodišnjih koalicionih partnera ukazao na okolnost da je na stolu mnogo više od medijski atraktivnog pominjanja Crne Gore i Monte Karla u jednoj rečenici.

Lider SDP-a, Ranko Krivokapić je, obraćajući se direktno premijeru Đukanoviću rekao da u nedostatku rezultata bježi od odgovornosti.

„Bježali ste od Dubrovnika, a sada ste se sjetili da se izvinite. Nikada da priznajete da ste za nešto odgovorni. Uvijek je neko kriv. Prvo Milošević, pa Koštunica, sada su vam krivi parlament i SDP da su vas zaustavili u razvoju. Vi ste, premijeru, stalno neuspješni.

I, ono što sam vam rekao u vezi podgoričkog Kombinata aluminijuma (KAP) pominjući neznanje i korupciju: ima li države koja je nekome poklonila 130 miliona eura i to jednom od najbogatijih ljudi na svijetu u tom trenutku i ruskom oligarhu? Nema. Vi ste mu poklonili 130 miliona. Ono što vi znate je da bježite od odgovornosti. Žalite se kao Kalimero“, rekao je Krivokapić.

Reakcija premijera Mila Đukanovića je takođe podsjetila na prošlo vrijeme, tek nedavno okončane dugotrajne koalicije i tadašnje Krivokapićeve riječi hvale za Đukanovićevu politiku.

„Ni oko vam se nije namrdilo kada ste saopštili da ste na pravoj strani istorije sa tri posto podrške. Veoma je zanimljivo svrstati 97 posto Crne Gore na krivu stranu istorije. Da li rezultate imam ili ne, ja bih, umjesto objašnjavanja, mogao najlakše podsjetiti na ono što ste vi govorili o politici Vlade dok sam se nalazio na njenom čelu i dok vi nijeste poželjeli da blagovremeno promijenite stranu“, zaključio je Đukanović.