Dostupni linkovi

Zelenski na samitu Evropske političke zajednice pozvao na jedinstvo


Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski i britanski premijer Kir Starmer na sasmitu Evropske političke zajednice u Blenhajm palati u blizini Oksforda, Britanija, 18. jula 2024.
Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski i britanski premijer Kir Starmer na sasmitu Evropske političke zajednice u Blenhajm palati u blizini Oksforda, Britanija, 18. jula 2024.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski odbacio je u četvrtak razgovore o sklapanju sporazuma s Rusijom bez odobrenja Kijeva pošto se mađarski premijer sastao s predsednikom Vladimirom Putinom, dok ukrajinske trupe i dalje pate od neadekvatne odbrane suočene sa ruskim napadom na istoku.

Zelenski je na samitu Evropske političke zajednice (EPC) u palati Blenhajm u centralnoj Engleskoj pozivao prisutne da "održe jedinstvo u Evropi jer to jedinstvo uvek vodi ka snažnim odlukama", preneo je Ukrajinski servis Radija Slobodna Evropa.

Komentari Zelenskog usledili su pošto je Orban – koji takođe učestvuje na samitu – krenuo u, kako je rekao, "mirovnu misiju", tokom koje je posetio Moskvu, Kijev, Peking i u rezidenciji bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa (Trump).

Orbanova turneja razgnevila je većinu evropskih lidera, koji su se više puta distancirali od njegovih aktivnosti, dok je sam mađarski lider priznao da nema ovlašćenja da deluje u ime drugih članica EU, iako Mađarska trenutno predsedava blokom po principu rotacije.

"Ako neko u Evropi pokuša da rešava probleme iza leđa ili čak na račun nekog drugog, ako neko želi da ode u prestonicu rata da razgovara i možda obeća nešto protiv naših zajedničkih interesa ili na račun Ukrajine ili druge zemlje, zašto bismo uzimali u obzir takvu osobu" rekao je Zelenski na samitu Evropske političke zajednice.

"EU i NATO takođe mogu da reše sva svoja pitanja bez tog pojedinca", dodao je predsednik Ukrajine.

Tramp je sugerisao da ako pobedi na predsedničkim izborima u novembru, da će za jedan dan rešiti sukob Rusije i Ukrajine. On nije precizirao kako bi to postigao, ali mnogi evropski lideri su rekli da strahuju da bi se bivši predsednik složio sa Putinom o mirovnom planu bez konsultacija s Kijevom.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da zapadna pomoć Ukrajini mora biti zajednički napor Severne Amerike i Evrope.

"Evropski saveznici i Kanada naravno mogu učiniti više, ali je izuzetno važno da SAD nastave da pružaju podršku Ukrajini", rekao je Stoltenberg za AFP na marginama samita. "SAD su daleko najveći saveznik. Dakle, očekujem da će nastaviti da podržavaju Ukrajinu".

U govoru na samitu Zelenski je pozvao saveznike da omoguće da se oružje koje je Ukrajina dobila sa Zapada koristi za napade dugog dometa na Rusiju, posebno na vojne aerodrome. "Što manje ograničenja imamo, Rusija će više tražiti mir", rekao je on.

On je napomenuo da odluka da se dozvole takvi udari duž granice sa Rusijom nakon što je Moskva otvorila novi front u oblasti Harkiva nije dovela do eskalacije.

Zelenski je u objavi na društvenim mrežama rekao da će Ukrajina na samitu potpisati međuvladin sporazum o podršci ukrajinskom odbrambenom i industrijskom kompleksu, razgovarati o budućoj odbrambenoj saradnji i proširiti odbrambene sposobnosti Kijeva. Nije izneo detalje.

Kir Starmer (Keir), prvi premijer iz Laburističke partije posle 14 godina, naznačio je da će njegova vlada nastaviti politiku snažne vojne i diplomatske podrške Ukrajini u ratu protiv ruskih agresora.

Osim Ukrajine, na samitu se razgovara i o ilegalnoj migraciji i energetskoj bezbednosti.

Uz izveštaje AFP-a i Reutersa
XS
SM
MD
LG