Dostupni linkovi

Vučić sa Zelenskim i Makronom o bilateralnoj saradnji i bezbednosnim pitanjima


Susret predsednika Srbije Aleksandra Vučića (levo) i njegovog ukrajinskog kolege Volodimira Zelenskog (desno) u Atini 22. avgusta 2023.
Susret predsednika Srbije Aleksandra Vučića (levo) i njegovog ukrajinskog kolege Volodimira Zelenskog (desno) u Atini 22. avgusta 2023.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se 18. jula sa predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim, sa kim je razgovarao o bezbednosnim pitanjima i bilateralnoj saradnji.

Oni su se sastali na marginama samita Evropske političke zajednice (EPC) u centralnoj Engleskoj.

"Dobar sastanak sa predsednikom Zelenskim o svim izazovima i važnim pitanjima, kako za Srbiju i Ukrajinu, tako i za Evropu i svet. Naglasio sam važnost obnavljanja mira i stabilnosti na celom našem kontinentu i ponovio da se do toga može doći samo kroz dijalog i politička rešenja", napisao je Vučić na svom Instagram profilu.

Zelenski je na svom Iks (X) profilu napisao da Ukrajina ceni finansijsku i humanitarnu pomoć koju je Srbija pružila ovoj zemlji.

Od početka ruske invazije, Srbija je u više navrata upućivala humanitarnu pomoć Ukrajini.

Međutim, dve i po godine od početka invazije na Ukrajinu, Srbija se nije pridružila zapadnim sankcijama Rusiji uprkos pozivima Evropske unije, čijem članstvu teži.

Sa Makronom o 'bilateralnoj i ekonomskoj' saradnji

Predsednik Srbije sastao se i sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom i razgovarali su o jačanju bilateralne političke i ekonomske saradnje dve države.

Kako je Vučić napisao na svom Instagram profilu, on je ponovio poziv predsedniku Makronu da poseti Srbiju.

Kako prenosi agencija Beta, Vučić je najavio da će predsednik Francuske doći u posetu Srbiji krajem avgusta ili najkasnije početkom septembra.

Vučić je napisao i da su razgovarali o strateškim izazovima i perspektivama Evrope i Srbije.

Makron i Vučić sastali su se na samitu Evropske političke zajednice (EPC) u centralnoj Engleskoj.

Do samita EPC dolazi usred izveštaja o poteškoćama sa kojima se suočava ukrajinska vojska na istočnom i jugoistočnom frontu, uglavnom u oblasti reke Dnjepar severoistočno od grada Hersona.

Osim Ukrajine, na samitu će se razgovarati i o ilegalnoj migraciji i energetskoj bezbednosti.

XS
SM
MD
LG