Dostupni linkovi

Evropski parlament kritikovao Orbana zbog susreta sa Putinom


Sastanak mađarskog premijera Viktora Orbana i ruskog predsednika Vladimira Putina u Moskvi, 5. jul 2024.
Sastanak mađarskog premijera Viktora Orbana i ruskog predsednika Vladimira Putina u Moskvi, 5. jul 2024.

Evropski parliament (EP) oštro je kritikovao u sredu, 17. jula, mađarskog premijera Viktora Orbana zbog sastanka sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom u Moskvi, u poslednjem ukoru budimpeštanske samozvane ukrajinske "mirovne misije".

Orbanu su zamerile mnoge članice Evropske unije (EU) zbog iznenadnih poseta ovog meseca Rusiji i Pekingu gde se sastao sa kineskim predsednikom Si Đinpingom, bez podrške evropskog bloka.

Mađarska je ovog meseca preuzela rotirajuće šestomesečno predsedavanje EU, što znači da je Budimpešta zadužena za organizovanje sastanaka EU, ali ne ovlašćuje Orbana da vodi diplomatiju u ime 27 zemalja EU.

Evropski parlament je u rezoluciji osudio Orbanovu posetu Rusiji kao "eklatantno kršenje ugovora EU i zajedničke spoljne politike".

Evropski parliament smatra "da ovo kršenje treba da ima posledice po Mađarsku", navodi se u rezoluciji.

Ovaj dokument, u koji su uključeni i odeljci o kontinuiranoj podršci EU Ukrajini, usvojila je velika većina od 495 poslanika EU, od 679 koliko ih je glasalo.

"Orban se sastao sa Putinom da ocrni EU, da proglasi da ima mirovni plan za koji niko ne zna i promoviše ruski ekspanzionizam", rekao je Iratže Garsija Perez, koji predvodi grupu socijalista u Evropskom parlamentu.

Evropska komisija (EK) odlučila je da bojkotuje šestomesečno predsjedavanje Mađarske Savetom Evropske unije (EU) kao odgovor na kontroverzna putovanja Viktora Orbana u Moskvu i Peking, koja mnogi smatraju uvredom političkom jedinstvu Unije.

Mađarska vlada – koja održava bliske veze sa Rusijom od invazije na Ukrajinu u februaru 2022. – branila je Orbanova putovanja.

"Neprihvatljivo je stigmatizovati zemlju zbog zalaganja za diplomatska rešenja", rekao je mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto u izjavi koju je na Iksu (X) objavio Orbanov portparol.

Rezolucijom Evropskog parlamenta ponovo je potvrđena podrška ove institucije Ukrajini i apelovano na Mađarsku da ukine blokadu vraćanja novca državama članicama EU za vojnu pomoć Ukrajini preko Evropskog mirovnog fonda.

Izvor: Reuters

XS
SM
MD
LG