Dostupni linkovi

Nemački Uniper dobio na arbitraži protiv Gasproma


Nemačka energetska kompanija Uniper saopštila je u sredu, 12. juna, da joj je tribunal dodelio više od 13 milijardi evra (skoro 14 milijardi dolara) odštete za gas koji ruski Gasprom nije isporučivao od 2022. godine.

Uniper je naveo da je arbitražni sud sa sedištem u Stokholmu takođe 7. juna doneo odluku da ima pravo da raskine dugoročne ugovore o snabdevanju gasom sa državnim Gazprom eksportom, i da sada formalno prekida odnos.

Nemačka vlada je nacionalizovala Uniper krajem 2022. godine nakon što je Rusija prekinula isporuku gasa toj zemlji.

Pre potpune invazije Rusije na Ukrajinu, kompanija je kupila oko polovinu svog gasa od Rusije, koja je počela da smanjuje isporuke u junu 2022. i potpuno je prestala kasnije tog leta.

Uniper je zbog tih rezova imao ogromne troškove jer je bio prinuđen da kupuje gas po daleko višim tržišnim cenama da bi ispunio svoje obaveze iz ugovora o snabdevanju, a u novembru 2022. objavio je da je pokrenuo postupak protiv Gasproma pred tribunalom u Stokholmu.

Uniper je saopštio da je presuda Tribunala pravno obavezujuća i konačna, ali da sumnja da će odšteta zaista biti isplaćena. Stoga je to više simbolična pobeda za Nemačku.

"Svaki iznosi bi išao na račun nemačke savezne vlade", rekao je izvršni direktor Unipera Majkl Luis (Michael Lewis).

"Iz današnje perspektive, još nije jasno da li se očekuju značajni iznosi", dodao je Luis.

Neki od Uniperovih ugovora sa Gaspromom ostali bi na snazi do sredine 2030-ih da nisu raskinuti.

Gasprom je 2022. naveo tehničke probleme kao razlog za smanjenje protoka gasa kroz gasovod Severni tok 1 ispod Baltičkog mora, što je objašnjenje koje su nemački zvaničnici odbacili kao paravan za političku igru moći nakon invazije na Ukrajinu.

Gasprom nije za sada odgovorio na zahtev Rojtersa za komentar.

Gazprom eksport, izvozni ogranak ruske kompanije, uspešno je osporio slučaj pred sudom u Sankt Peterburgu, koji je u martu presudio da će Uniper i podružnica biti kažnjeni sa 14,3 milijarde evra ako nastave sa arbitražom.

Raskidom ugovora otklanja se poslednji rizik sa kojim se Uniper suočio u pogledu svoje izloženosti Rusiji nakon što je grupa odustala od finansiranja gasovoda Severni tok 2, kao i učešće u ruskoj podružnici Unipro.

Uniper je takođe bio uključen u pregovore o pronalaženju rešenja za nastavak snabdevanja gasom kroz Ukrajinu jugoistočne Evrope nakon što je Kijev u martu najavio da neće produžiti ugovor o tranzitu sa ruskim Gaspromom kada istegkne krajem ove godine, izvestio je Blumberg u ponedeljak.

Nemačka vlada takođe učestvuje u razgovorima između Evropske komisije i onih zemalja koje još uvek zavise od ruskog gasa, izjavio je u utorak nemački ministar ekonomije Robert Habek.

"Ja sam lično veoma involviran u to", rekao je Habek i dodao da razgovori imaju za cilj da obezbede sigurno snabdevanje gasom jugoistočne Evrope bez punjenja ruske kase.

Izvor: AP i Reuters

XS
SM
MD
LG