Dostupni linkovi

Istraga UN optužuje Izrael za zločine protiv čovečnosti, Hamas za ratne zločine


Palestinsko dete na jugu Pojasa Gaze, 3. jun 2024. Izveštaj komisije UN navodi da će izgladnjavanje stanovništva Pojasa Gaze, a posebno dece imati posledice i "u narednim decenijama".
Palestinsko dete na jugu Pojasa Gaze, 3. jun 2024. Izveštaj komisije UN navodi da će izgladnjavanje stanovništva Pojasa Gaze, a posebno dece imati posledice i "u narednim decenijama".

Istraga Ujedinjenih nacija zaključila je u sredu da je Izrael počinio zločine protiv čovečnosti tokom rata u Pojasu Gaze, uključujući i "istrebljenje", navodeći i da su i izraelske i palestinske oružane grupe počinile ratne zločine.

Izveštaj nezavisne Komisije za istragu je prvo dubinsko istraživanje Ujedinjenih nacija o događajima u ratu koji je izbio 7. oktobra kada je jug Izraela napala palestinska grupa Hamas, kojeg SAD i EU smatraju terorističkom organizacijom.

U izveštaju je navedeno da je Izrael počinio ratne zločine, zločine protiv čovečnosti i kršenja međunarodnog humanitarnog prava i međunarodnog prava o ljudskim pravima.

U izveštaju se navodi "široki ili sistematski napad usmeren protiv civilnog stanovništva u Gazi".

"Komisija je ustanovila da su počinjeni zločini protiv čovečnosti istrebljenja, ubistva, rodnog progona usmerenih na palestinske muškarce i dečake, prisilnog premeštanja, mučenja i neljudskog i okrutnog postupanja", dodaje se u dokumentu.

Izrael je odbacio zaključke optužujući komisiju UN za "sistematsku antiizraelsku diskriminaciju".

Poslednji rat u Pojasu Gaze je izbio pošto je u Hamasovom napadu na jug Izraela 7. oktobra ubijeno oko 1.200 ljudi a oko 250 oteto.

Komisija je utvrdila da su u tom napadu pripadnici vojnih krila Hamasa i drugih palestinskih oružanih grupa i palestinski civili počinili ratne zločine, kao i kršenja međunarodnog humanitarnog prava i međunarodnog prava o ljudskim pravima.

Izraelska vojska pokrenula je razornu ofanzivu na Pojas Gaze u kojoj je poginulo više od 37.000 ljudi, većinom civili, saopštilo je ministarstvo zdravlja te teritorije pod kontrolom Hamasa.

Savet UN za ljudska prava osnovao je Komisiju za istrage u maju 2021. kako bi istražio navodna kršenja međunarodnog humanitarnog prava i međunarodnog prava o ljudskim pravima u Izraelu i na palestinskim teritorijama.

'Ratni zločini' u napadu 7. oktobra

Od 7. oktobra tročlana komisija se fokusirala na rat u Pojasu Gaze između Izraela i Hamasa.

"Imperativ je da svi oni koji su počinili zločine budu pozvani na odgovornost", rekla je predsednica komisije Navi Pilej, bivša šefica UN za prava i bivša sutkinja Međunarodnog krivičnog suda.

"Izrael mora odmah da prekine svoje vojne operacije i napade u Gazi", rekla je ona, navodeći da "Hamas i palestinske oružane grupe moraju odmah prekinuti raketne napade i osloboditi sve taoce".

"Uzimanje talaca predstavlja ratni zločin", dodala je Pilaj

Komisija je zaključila da su pripadnici Hamasa i drugih palestinskih oružanih grupa, kao i civili koji su učestvovali u napadu 7. oktobra "namerno ubijali, ranjavali, maltretirali, uzimali taoce i počinili seksualno i rodno zasnovano nasilje".

Ova dela su počinjena nad civilima i pripadnicima izraelskih snaga bezbednosti.

"Ove radnje predstavljaju ratne zločine i kršenja i zloupotrebe međunarodnog humanitarnog prava i međunarodnog prava o ljudskim pravima", navodi se u izveštaju.

Komisija je navela da je pronašla "značajne dokaze o skrnavljenju leševa, uključujući seksualizovano skrnavljenje, obezglavljivanja, posekotine, spaljivanje, odsecanje delova tela i svlačenje".

"Žene su bile podvrgnute rodno zasnovanom nasilju tokom pogubljenja ili otmice. Žene i ženska tela su korišćena kao pobednički trofeji", navodi izveštaj.

Mnoga deca koja su videla da su njihovi rođaci ubijeni su "takođe snimljena u propagandne svrhe" i komisija je ocenila da je "posebno nečuveno što su deca bila mete otmica".

U izveštaju se navodi da izraelske vlasti "nisu uspele da zaštite civile na jugu Izraela na skoro svim frontovima".

'Izgladnjavanje' Gaze

Izraelske vlasti su u akcijama u Pojasu Gaze, navodi Komisija, "odgovorne za ratne zločine izgladnjavanja kao metode ratovanja, ubistava ili namernog ubijanja, namernog usmeravanja napada na civile i civilne objekte, prisilnog premeštanja, seksualnog nasilja, mučenja i nečovečnog ili okrutnog postupanja, proizvoljnog pritvaranja i narušavanja ličnog dostojanstva".

Izgladnjavanje će uticati na stanovništvo Pojasa Gaze, posebno na decu, "u narednim decenijama", navodi se u izveštaju, dok "nametnuta opsada... predstavlja kolektivnu kaznu i odmazdu protiv civilnog stanovništva, što je jasno kršenje međunarodnog humanitarnog prava".

Komisija je utvrdila da su na Zapadnoj obali izraelske snage počinile dela seksualnog nasilja, mučenja i neljudskog ili okrutnog postupanja i narušavanja ličnog dostojanstva, "što su sve ratni zločini".

Izraelska vlada i snage su "dozvolile, pomagale i podsticale kampanju nasilja naseljenika protiv palestinskih zajednica" na toj teritoriji, dodala je komisija.

Izveštaj je zasnovan na intervjuima sa žrtvama i svedocima koji su vođeni na daljinu, u Turskoj i Egiptu, i kroz proučavanje hiljada verifikovanih izvora otvorenog koda, satelitskih snimaka i forenzičkih medicinskih izveštaja, navela je komisija.

Komisija je dodala da je Izrael ometao istragu i sprečio pristup teritoriji Izraela i okupljenoj palestinskoj teritoriji.

Izveštaj bi trebalo da bude predstavljen Savetu UN za ljudska prava sledeće nedelje.

Izvor: AFP
XS
SM
MD
LG