Dostupni linkovi

Najviši sud UN-a naredio Izraelu da zaustavi ofanzivu u Rafi


Međunarodni sud pravde u Hagu, 21. maj 2017.
Međunarodni sud pravde u Hagu, 21. maj 2017.

Najviši sud Ujedinjenih naroda (UN) naredio je u petak Izraelu da zaustavi svoju vojnu ofanzivu u Rafi na jugu Pojasa Gaze, u značajnoj hitnoj presudi u slučaju u kojem je Južna Afrika optužila Izrael za genocid.

Sudije Međunarodnog suda pravde rekle su da se situacija u Pojasu Gaze pogoršala otkako su posljednji put naredili Izraelu da preduzme hitne korake za ublažavanje tamošnje humanitarne krize.

Čitajući presudu Međunarodnog suda pravde ili Svjetskog suda, predsjednik tog tijela Nawaf Salam rekao je da privremene mjere koje je sud naredio u martu nisu u potpunosti riješile situaciju u enklavi.

"Država Izrael (....) odmah da zaustaviti svoju vojnu ofanzivu i svaku drugu akciju u guvernatu Rafa, koja bi palestinskoj grupi u Gazi mogla izazvati uslove života koji bi mogli dovesti do njenog fizičkog uništenja u cijelosti ili u delu", rekao je Salam.

Sud je također naredio Izraelu da otvori prijelaz Rafa između Egipta i Gaze kako bi omogućio humanitarnu pomoć i naveo da mora omogućiti pristup opkoljenoj enklavi istražiteljima i izvijestiti o napretku u roku od mjesec dana.

Naredbu je usvojilo vijeće od 15 sudija iz cijelog svijeta sa 13 prema dva glasa, a protiv su bile samo sudije iz Ugande i Izraela.

'Vrlo jasan poziv na prestanak'

Generalni sekretar UN-a Antonio Guterres naglasio je da su presude Međunarodnog suda pravde "obvezujuće" i dodao da "vjeruje da će se strane uredno pridržavati naloga Suda", rekao je njegov portparol.

Izrael je, s druge strane, rekao da njegove vojne operacije u Rafi ne "rizikuju uništenje palestinskog civilnog stanovništva", pošto je Međunarodni sud pravde presudio da Izrael mora zaustaviti aktivnosti "koje palestinskoj grupi u Gazi mogu izazvati uslove života koji bi mogli dovesti do njenog fizičkog uništenja u cijelosti ili djelimično".

Izrael je odbacio osnove koje je dao sud izneo za presudu, insistirajući da su njegove vojne operacije u Rafi u skladu s međunarodnim pravom.

"Izrael nije i neće provoditi vojne akcije u oblasti Rafa koje bi palestinskom civilnom stanovništvu u Gazi mogle izazvati uslove života koji bi mogli dovesti do njegovog fizičkog uništenja u cijelosti ili djelimično", rekao je savjetnik za nacionalnu sigurnost Cači Hanegbi u zajedničkoj izjavi s portparolom Ministarstva inostranih poslova.

Povodom naloga suda Izraelu da zadrži otvoren prijelaz Rafa između Egipta i Gaze, u izraelskom saopštenju se navodi da će "Izrael nastaviti da omogućava da prijelaz Rafah ostane otvoren za ulazak humanitarne pomoći s egipatske strane granice i spriječit će terorističke grupe da kontroliraju prolaz".

Odmah nakon naredbe suda, ured izraelskog premijera Benjamina Netanyahua saopštio je da će u petak biti održane telefonske konsultacije s visokim ministrima.

Izraelski krajnje desničarski ministar finansija Bezalel Smotrič odgovorio je na presudu na mreži X, rekavši da će "istorija suditi onima koji danas stoje uz naciste Hamas Daeša", misleći na takozvanu "Islamsku državu".

Smotrič je rekao da oni koji traže da Izrael zaustavi rat također zahtijevaju da on prestane postojati, na što Izrael neće pristati.

Palestinske vlasti pozdravile su odluku Međunarodnog suda pravde, navodeći da ona predstavlja međunarodni konsenzus za okončanje rata u Pojasu Gaze, rekao je portparol palestinskog predsjednika Nabil Abu Rudeina.

Šef evropske diplomatije Josep Borrell rekao je, u odgovoru na pitanje o presudi, da EU mora da bira između poštovanja podrške EU međunarodnim institucijama ili podrške Izraelu.

"Šta će biti odgovor na presudu Međunarodnog suda pravde koja je danas donesena, kakav će biti naš stav. Morat ćemo birati između naše podrške međunarodnim institucijama vladavine prava ili naše podrške u Izrael", rekao je on u Firenci.

Južna Afrika takođe je pozdravila naredbu Međunarodnog suda pravde i pozvala članice UN-a da podrže nalog Izraelu da zaustavi ofanzivu na grad Rafu.

"Vjerujem da je to mnogo jači, u smislu formulacije, set privremenih mjera, vrlo jasan poziv na prestanak", rekao je ministar vanjskih poslova Južne Afrike Naledi Pandor.

Odluku suda je pozdravio i Hamas koji je naveo da to ipak nije dovoljno, već da treba tražiti prestanak izraelske ofanzive u celom Pojasu Gaze.

Odluka je doneta nedelju dana nakon što ju je tražila Južna Afrika u okviru slučaja u kojem Izrael optužuje za genocid.

Argumenti Južne Afrike

Južnoafrički predstavnici tražili su prošle sedmice od Međunarodnog suda pravde da naredi "trenutno" zaustavljanje izraelske kampanje, uključujući i južnu oblast Rafa, i olakša pristup humanitarnoj pomoći.

Oni su naveli da se izraelski napadi na Rafu moraju zaustaviti kako bi se osigurao opstanak palestinskog naroda.

Izrael je tražio da sud odbaci zahtjev, tvrdeći da bi prisilni prekid vatre omogućio borcima Hamasa, koje SAD i EU smatraju terorističkom organizacijom, da se pregrupiraju i onemogućio vraćanje talaca otetih u napadu 7. oktobra.

U presudi u januaru sud je naredio Izraelu da učini sve što je u njegovoj moći da spriječi genocidna djela u Gazi, ali nije naložio prekid vatre.

Južna Afrika tvrdi da je nedavna izraelska operacija u Rafi promijenila situaciju na terenu zbog čega bi sud trebalo da izda nove hitne naloge.

Izrael je više puta odbacio optužbe za genocid kao neutemeljene. Na sudu je tvrdio da su operacije u Gazi samoodbrana i da su usmjerene na borce Hamasa koji su napali Izrael 7. oktobra prošle godine.

Presude Međunarodnog suda pravde (ICJ) konačne su i obavezujuće, ali su se u prošlosti ignorisale. Sud nema ovlasti provođenja.

Sud je, na primjer, bezuspješno naredio Rusiji da zaustavi invaziju na Ukrajinu.

Odluka Međunarodnog suda pravde dolazi nakon značajnog zahtjeva glavnog tužioca Međunarodnog krivičnog suda da traži naloge za hapšenje najviših izraelskih i Hamasovih lidera.

Tužilac Karim Khan navodi da su visoki izraelski lideri, uključujući premijera Benjamina Netanyahua, plus najviši zvaničnici Hamasa, krivi za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti u vezi s napadom 7. oktobra i ratom u Gazi.

Izrael je nastavio s napadom na Rafu, posljednji grad u Gazi u koji su ušle njegove kopnene trupe, prkoseći globalnom protivljenju, uključujući najvećeg saveznika Sjedinjenih Država.

Najkrvaviji rat u Gazi izbio je nakon Hamasovog napada bez presedana 7. oktobra, koji je rezultirao smrću više od 1.170 ljudi, većinom civila. Militanti su uzeli i 252 taoca, od kojih su 124 ostala u Gazi, uključujući 37 za koje vojska kaže da su mrtvi.

U izraelskoj ofanzivi odmazde ubijeno je najmanje 35.800 ljudi u Gazi, većinom žena i djece, prema teritorijskom ministarstvu zdravlja kojim upravlja Hamas.

Izrael je također uveo opsadu koja je 2,4 miliona stanovnika Gaze ostavila bez čiste vode, hrane, lijekova i goriva.

Izvori: Reuters, AP
XS
SM
MD
LG