Dostupni linkovi

Generalni sekretar UN stavlja Izrael i Hamas na crnu listu zbog ugrožavanja dece


Generalni sekretar UN Antonio Gutereš, 19. februar 2024.
Generalni sekretar UN Antonio Gutereš, 19. februar 2024.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš (Guterres) dodao je izraelsku vojsku na globalnu listu prestupnika zbog prekršaja nad decom 2023. godine, rekao je ambasador Izraela u UN Gilad Erdan, navodeći da je tu odluka "sramn".

Hamas i Palestinski islamski džihad, organizacije koje SAD i EU smatraju terorističkim, takođe biti navedeni, rekao je diplomatski izvor koji je tražio da ne bude imenovan.

Erdan je rekao da je o toj odluci zvanično obavešten u petak. Globalna lista je uključena u izveštaj o deci i oružanim sukobima koji Gutereš treba da podnese Savetu bezbednosti UN 14. juna.

Izveštaj pokriva šest kršenja prava – ubistvo i sakaćenje, seksualno nasilje, otmice, regrutovanje i korišćenje dece, uskraćivanje pristupa pomoći i napade na škole i bolnice. Nije zasad poznato za koja su kršenja navedeni Izrael, Hamas ili Palestinski islamski džihad.

Izraelski ministar spoljnih poslova Izrael Kac rekao je da će ta odluka "imati posledice po odnose Izraela s UN". Izrael već dugo ima sporne odnose sa UN koji su se pogoršali tokom rata između Izraela i Hamasa u Pojasu Gaze.

UN su saopštile prošlog meseca da je najmanje 7.797 dece ubijeno u Pojasu Gaze, koji kontroliše Hamas, tokom osmomesečnog rata, pozivajući se na podatke o identifikovanim telima Ministarstva zdravlja Gaze, koje UN smatraju pouzdanim. Kancelarija za medije vlade Gaze kaže da je ukupno ubijeno oko 15.500 dece.

Prema izraelskom Nacionalnom savetu za decu, 38 dece je ubijeno u napadu pod vođstvom Hamasa 7. oktobra na jug Izraela koji je izazvao rat. Od oko 250 ljudi koji su oteti u Izraelu tada 42 su deca. Sva deca osim dvoje su puštena.

Portparol UN Stefan Dužarik (Stephane Dujarric) rekao je da je Guterešov šef kabineta u petak pozvao Erdana koji je na društvenim mrežama objavio snimak kako odgovara na telefonski poziv.

"Potpuno sam šokiran i zgrožen ovom sramnom odlukom generalnog sekretara", rekao je Erdan. "Izraelska vojska je najmoralnija vojska na svetu, tako da će ova nemoralna odluka samo pomoći teroristima i nagraditi Hamas".

Dužarik je taj video i njegovo objavljivanje opisao kao "šokantno i neprihvatljivo i iskreno nešto što nikada nisam video u svoje 24 godine služenja ovoj organizaciji".

Izveštaj je sastavila Virdžinija Gamba, Guterešova specijalna predstavnica za decu i oružane sukobe. Lista priložena izveštaju ima za cilj da osramoti strane u sukobima u nadi da će ih podstaći da sprovedu mere za zaštitu dece.

Lista je podeljena na dve - na jednoj su strane koje su donele mere za zaštitu dece a na drugoj koje to nisu. Erdan je rekao da mu je rečeno da je Izrael uključen na listu strana koje nisu uvele adekvatne mere za zaštitu dece.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu naveo je u saopštenju da UN "dodale sebe na crnu listu istorije kada su se pridružile onima koji podržavaju ubice Hamasa".

Portparol palestinskog predsednika Mahmuda Abasa rekao je da je odluka Ujedinjenih nacija "korak u pravom smeru ka pozivanju Izraela na odgovornost za svoje zločine" i da je Izrael trebalo da bude dodat odavno.

Desetine mrtvih u izraelskom napadu na UNWRA školu u Gazi
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:45 0:00

Pre devet godina je specijalni izaslanik UN za decu i oružane sukobe preporučio da se Izrael i Hamas dodaju na listu za kršenje prava tokom rata u Pojasu Gaze 2014. godine, kada je 540 dece bilo među više od 2.100 ubijenih Palestinaca.

Izrael je tada snažno lobirao kod tadašnjeg generalnog sekretara UN Ban Ki Mun da ne bude na listi, mada je negirao da je vršio pritisak na njega. Na kraju Ban nije stavio Izrael ili Hamas na listu, mada je Izrael u izveštaju oštro kritikovan zbog 50-dnevnog sukoba.

Oružane snage Rusije su dodate na listu prošle godine zbog ubijanja i sakaćenja dece u Ukrajini, napada na škole i bolnice i korišćenja dece kao živog štita. Rusija je poricala da je ciljala civile otkako je izvršila invaziju na Ukrajinu 24. februara 2022. godine.

Vojna koalicija predvođena Saudijskom Arabijom – koja je na listu stavljena zbog ubijanja i ranjavanje dece u Jemenu – uklonjen je sa liste 2020. godine, nekoliko godina pošto je stavljena na listu.

Izvor: Reuters
XS
SM
MD
LG