Dostupni linkovi

Ukrajina i njeni saveznici kritikovali papinu izjavu o 'beloj zastavi'


Papa Franja, Vatikan, 24. januar 2024.
Papa Franja, Vatikan, 24. januar 2024.

Zvaničnici Ukrajine i njenih saveznika kritikovali su papu Franju zbog izjave da Kijev treba da ima "hrabrost" da pregovara o okončanju rata sa Rusijom, što su mnogi protumačili kao poziv Ukrajini da se preda.

Ministar spoljnih poslova Poljske, snažnog saveznik Kijeva, i ukrajinski ambasador u Vatikanu, koristili su analogije s Drugim svetskim ratom za osudu papine primedbe. A lider jedne od ukrajinskih hrišćanskih crkava u nedelju je rekao da je masovni pokolj civila sprečen samo odlučnim otpor zemlje invaziji koju je pokrenuo ruski predsednik Vladimir Putin 24. februara 2022.

U intervjuu snimljenom prošlog meseca za švajcarsku televiziju emiter RSI, koji je delimično objavljenom u subotu, Franja je upotrebio frazu "hrabrost bele zastave", navodeći da Ukrajina, suočena s mogućim porazom, treba da bude otvorena za mirovne pregovore uz posredovanje međunarodnih sila.

Izjavu pape oštro je odbacio ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba.

"Naša zastava je žuto-plava. Ovo je zastava pod kojom živimo, umiremo i pobeđujemo. Nikada nećemo podići nijednu drugu zastavu", rekao je Kuleba.

Poljski ministar spoljnih poslova Radek Sikorski na mreži X upitao je "kako bi bilo, radi ravnoteže, ohrabriti Putina da ima hrabrosti da povuče svoju vojsku iz Ukrajine",

"Mir bi odmah nastupio bez potrebe za pregovorima", rekao je Sikoriski.

U zasebnom postu, Sikorski je povukao paralele između onih koji pozivaju na pregovore, dok "uskraćuju (Ukrajini) sredstva za odbranu" i politike "smirivanja" evropskih lidera prema Adolfu Hitleru pre Drugog svetskog rata.

Andrij Juraš, ukrajinski ambasador pri Svetoj stolici, rekao je da je "neophodno izvući pouke" iz tog sukoba. Činilo se da je njegov post na X-u poredi papinu izjavu s pozivima na "razgovor s Hitlerom" uz podizanje "bele zastavu da bi bio zadovoljen".

Portparol Vatikana Mateo Bruni je nastojao da pojasni da je papa podržao "prestanak neprijateljstava (i) primirje postignuto hrabrošću pregovora", a ne potpunu ukrajinsku predaju. Bruni je rekao da je novinar koji je intervjuisao Fransisa upotrebio termin "bela zastava" u pitanju koje je izazvalo kontroverzu.

"Mislim da je najjači onaj koji pogleda situaciju, razmisli o ljudima i ima hrabrost bele zastave i pregovara", rekao je Franja upitan da da mišljenje o debati između onih koji kažu da je Ukrajina treba da pristane na mirovne pregovore i onih koji tvrde da bi pregovori legitimisali agresiju Moskve.

Kijev je čvrst u stavu da ne ulazi direktno s Rusijom u mirovne pregovore i ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je više puta rekao da inicijativa u mirovnim pregovorima mora da potiče od zemlje koja je napadnuta.

Tokom čitavog rata u Ukrajini, Franja je pokušavao da održi tradicionalnu diplomatsku neutralnost Vatikana, ali je to često bilo praćeno, kako deluje, razumevanjem s ruskim razlogom za invaziju na Ukrajinu, kao na primer kada je rekao da NATO "laje na vrata Rusije" širenjem na istok.

Iako je papa i ranije govorio o potrebi za pregovorima Kijeva i Moskve, u intervjuu za RSE je prvi put upotrebio izraze kao što su "bela zastava" ili "poraz" u razgovoru o ratu u Ukrajini.

U tom intervjuu, Franja je insistirao da "pregovori nikada nisu predaja".

" Kada vidite da ste poraženi, da stvari ne idu dobro, morate imati hrabrosti da pregovarate", rekao je papa.

Poglavar Ukrajinski grčkokatoličke crvke, arhiepiskop Svjatoslv Ševčuk rekao je u nedelju da predaja nije u mislima Ukrajinaca, "čak i tamo gde se danas vode borbe: slušajte naše ljude u Hersonu, Zaporižju, Odesi, Harkovu, Sumi".

Tokom molitve u nedelju s prozora koji gleda na Trg Svetog Petra, Franja je rekao da se moli "za mir u napaćenoj Ukrajini i u Svetoj zemlji".

"Neka neprijateljstva koja izazivaju ogromnu patnju među civilnim stanovništvom prestanu što je pre moguće", rekao je on.

Izvor: AP, AFP

XS
SM
MD
LG