Dostupni linkovi

Zelenski kaže da je Ukrajina testirala prvu domaću balističku raketu


Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski
Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je da je Kijev testirao prvu balističku raketu domaće proizvodnje dok je Rusija drugi dan za redom pokrenula smrtonosne napade širom Ukrajine.

Zelenski je to saopštio na konferenciji za novinare nakon foruma u Kijevu 27. avgusta, ne navodeći detalje.

Njegovo saopštenje usledilo je u trenutku kada Ukrajina moli svoje zapadne saveznike da joj uklone zabranu da koristi oružje koje su isporučili Kijevu za napad na vojne ciljeve duboko u Rusiji kako bi sprečio njene snage da uništavaju civilnu i energetsku infrastrukturu.

Ukrajina je takođe saopštila da radi na razvoju balističkog raketnog sistema kratkog dometa Hrim-2, koji kombinuje karakteristike taktičkog raketnog sistema i višecevnog raketnog bacača.

Prošlog vikenda Zelenski je takođe potvrdio postojanje rakete Paljanica, koju je nazvao "novom klasom" oružja za Ukrajinu.

Zelenski je govorio nekoliko sati nakon što je najmanje pet osoba poginulo, a nekoliko ranjeno u drugom masovnom napadu dronom i raketama Rusije na Ukrajinu.

U Kursku, gde su u toku borbe od 6. avgusta kada su ukrajinske snage upale na rusku teritoriju, Rafael Grosi, šef Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), nuklearne agencije UN, posetio je nuklearnu elektranu Kurčatov zbog straha za bezbednost ovog postrojenja

Grosi je nakon posete rekao da postoji rizik od "nuklearnog incidenta" u elektrani, gde je situacija ozbiljna.

On je takođe upozorio međunarodnu zajednicu da nuklearne elektrane "nikada ne bi trebalo da budu napadnute".

Fabrika u Kurčatovu nalazi se oko 60 kilometara od ukrajinske granice na obalama reke Sejm, gde se vode teške borbe poslednje tri nedelje.

Ukrajinska nuklearna elektrana Zaporožje, najveća u Evropu, pod ruskom je okupacijom od prvih dana ničim izazvane invazije Moskve na Ukrajinu u februaru 2022.

Odvojeno, vrhovni komandant ukrajinske vojske, general Oleksandr Sirski, rekao je da njegove snage sada kontrolišu 1.294 kvadratna kilometra i 100 naselja u Kursku. On je takođe kazao da su ukrajinske trupe uzele ukupno 594 ruska zarobljenika tokom operacije u Kursku koja je u toku.

Dok je Rusija pokrenula još jedan talas udara, ukrajinsko vazduhoplovstvo je saopštilo da je rano 27. avgusta oborilo ukupno 60 dronova i 5 projektila.

Ruski projektil pogodio je hotel u Krivom Rogu, u južnom regionu Dnjepropetrovska, gde je guverner Sergej Lisak na Telegramu rekao da su poginuli muškarac i žena.

Lokalni zvaničnici su takođe saopštili da su dve osobe poginule tokom noći u ruskim udarima u južnom regionu Zaporožja.

U severoistočnom regionu Harkova ruska raketa je ubila jednu osobu, a ranila petoro, rekao je regionalni guverner Oleh Sinjehubov.

Sistemi protivvazdušne odbrane oborili su svih 15 bespilotnih letelica koje su napale Kijev, saopštila je administracija ukrajinske prestonice i dodala da je požar izbio zbog otpada koji je padao u park-šumi u gradskom okrugu Dnjepar.

Vjačeslav Gladkov, guverner ruske oblasti Belgorod koja se graniči sa Ukrajinom, izjavio je rano 27. avgusta da je situacija u toj oblasti izazovna, ali pod kontrolom usred pokušaja upada ukrajinskih trupa.

Ruske snage su 26. avgusta lansirale više od 200 dronova i projektila na teritoriju Ukrajine, ubivši najmanje sedam ljudi i oštetivši energetsku infrastrukturu.

Posle napada 26. avgusta, Zelenski je pozvao ukrajinske globalne saveznike da preduzmu "odlučnu akciju" i dozvole Ukrajini da napadne vojne ciljeve dublje unutar Rusije oružjem koje je obezbedio Zapad.

"Ukrajina ne može biti ograničena u korišćenju svojih dalekometnih sposobnosti kada se teroristi ne suočavaju sa takvim ograničenjima“, rekao je Zelenski.

Izvor: Ukrajinski i ruski servis Radija Slobodna Evropa

XS
SM
MD
LG