Dostupni linkovi

Rusija drugi dan zaredom izvela veliki napad na Ukrajinu


Posledice ruskog vazdušnog napada u gradu Krivi Rih, 27. avgust 2024.
Posledice ruskog vazdušnog napada u gradu Krivi Rih, 27. avgust 2024.

Najmanje četiri osobe su poginule, dok je nekoliko ranjeno ili nestalo u utorak u drugom uzastopnom danu velikog ruskog napadu dronovima i raketama na Ukrajinu, u kojem je pogođen i hotel u gradu Krivi Rih u centralnim delu Ukrajine, saopštili su ukrajinski zvaničnici.

Novi talas napada usledio je dok se očekuje da šef nuklearne agencije UN Rafael Grosi (Grossi) poseti rusku nuklearnu elektranu u Kurskoj oblasti, gde se vode borbe od 6. avgusta, kada su ukrajinske snage izvele upad na rusku teritoriju, prenela je redakcija Radija Slobodna Evropa na engleskom jeziku.

Guverner Dnjepropetrovska Sergej Lisak rekao je u Telegramu u utorak da su muškarac i žena poginuli u noćnom raketnom napadu na hotel Krivi Rih. "Pet je ranjeno, 43-godišnja žena je u teškom stanju", rekao je Lisak i dodao da je nepoznata sudbina dve osobe koje se nalaze pod ruševinama.

U ruskom raketnom napadu na ukrajinski Krivi Rih ubijeno najmanje dvoje
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:47 0:00

Lisak je rekao da su u napadu oštećene i četiri višespratnice i nekoliko prodavnica. On je rekao da je na udaru i Nikopolj.

Lokalni zvaničnici su takođe saopštili da su dve osobe poginule tokom noći u ruskim napadima u južnom regionu Zaporižja.

Sistemi protivvazdušne odbrane oborili su svih 15 bespilotnih letelica koje su napale Kijev, saopštila je administracija ukrajinske prestonice i dodala da je požar izbio zbog komada letelice koji je pao u park-šumi u gradskom okrugu Dnjepar.

Rat u Ukrajini

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini.

Napad u utorak izazvao je opštu uzbunu za vazdušni napad na celoj teritoriji Ukrajine.

Ukrajinsko vazduhoplovstvo saopštilo je da je oborilo ukupno 60 dronova i pet projektila.

Izveštaji o napadima dronovima i raketama takođe su stigli iz Žitomira, Vinice, Hmeljnickog i drugih regiona.

U Hmeljničkoj oblasti oboreno je osam ruskih dronova, a jedna osoba je ranjena tokom napada, rekao je regionalni guverner Sergej Tjurin u Telegramu.

Grosi, direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), rekao je na mreži X da ide u nuklearnu elektranu Kursk da proceni tamošnju situaciju.

"S obzirom na ozbiljnost situaciju, ja lično vodim sutrašnju misiju IAEA u nuklearnoj elektrani Kursk u Rusiji", rekao je Grosi.

Nuklearna elektrana se nalazi na nekih 60 kilometara od ukrajinske granice na obalama reke Sejm u regionu u kojem se poslednje tri nedelje vode teške borbe.

Rusija je u ponedeljak lansirala više od 200 projektila i dronova, ubivši najmanje sedam ljudi i oštetivši energetsku infrastrukturu u napadu. Napad je predsednik SAD Džo Bajden (Joe Biden) osudio kao "nečuven".

Posle napada u ponedeljak, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pozvao je ukrajinske saveznike da preduzmu "odlučnu akciju" i dozvole Ukrajini da napadne vojne ciljeve dublje unutar Rusije oružjem koje je obezbedio Zapad.

"Ukrajina ne može biti ograničena u svojim dalekometnim sposobnostima kada se teroristi ne suočavaju sa takvim ograničenjima", rekao je Zelenski.

Analitičari Instituta za proučavanje rata sa sedištem u Vašingtonu naveli su u kasno u ponedeljak da Moskva "verovatno nema odbrambeno-industrijski kapacitet da redovno izvodi ovako masivne napade na sličnom nivou".

Nekoliko ruskih vojnih blogera, poput proratnog kolektiva pod imenom Ribar, naveli su da su napadi Moskve "čin odmazde" za iznenađujući upad Ukrajine na rusku teritoriju – prvu takvu akciju od Drugog svetskog rata.

Uz izveštaj Reutersa
XS
SM
MD
LG