Dostupni linkovi

Tajvan podigao nivo pripravnosti nakon kineskog testiranja raketa


Čuvari podižu nacionalnu zastavu Tajvana na Bulevaru demokratije, Tajpej, 14. januar 2024.
Čuvari podižu nacionalnu zastavu Tajvana na Bulevaru demokratije, Tajpej, 14. januar 2024.

Ministarstvo odbrane Tajvana je u subotu, 13. jula saopštila da prati "talase testnog ispaljivanja" kineske raketne jedinice, u regiji više od 1.600 kilometara udaljenoj od ostrva, te su naveli da je njihovo ratno vazduhoplovstvo podiglo nivo pripravnosti.

Kina posmatra ovo demokratski vođeno ostrvo kao svoju odmetnutu provinciju, koja treba biti ponovo ujedinjena sa maticom.

Kako prenosi vojna medijska agencija Tajvana, ministarstvo je detektovalo "više talasa testnih operacija" kineskih raketnih snaga u Unutrašnjoj Mongoliji u subotu. Nisu dali više detalja o testiranjima, koje je preduzela jedinica zadužena za kineski arsenal raketa.

Nije odmah jasno da li testiranja imaju direktne veze sa kineskim uznemiravanjem Tajvana. Prethodnih godina, Kina je pojačala svoje vojne aktivnosti oko ostrva, kojim vlada Demokratska napredna stranka.

U maju, novoizabrani tajvanski predsjednik Lai Čing-te je rekao u svom inauguracionom obraćanju da želi mir sa Kinom, te je od nje tražio da prekine vojne prijetnje i zastrašivanje.

Kineska vojska od srijede pokazuje svoju snagu u nizu aktivnosti usmjerenih ka Tajvanu, kada je novi vrhovni američki izaslanik u Tajpeju obećao da će Vašington pomoći ostrvu da se brani.

Ministarstvo odbrane Tajvana je u četvrtak saopštilo da je detektovalo 66 borbenih aviona u prostoru oko ostrva, te da su desetine preletjele preko linije u Tajvanskom moreuzu koji predstavlja de fakto granicu između Kine i ostrva.

U subotu, 30 borbenih aviona je takođe detektovanu u prostoru oko Tajvana u 24-časovnom periodu.

'Rat brodovima' u Južnom kineskom moru
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:05:08 0:00

Sjedinjene Države, kao i većina zemalja, ne priznaje Tajvan. Ipak, SAD je glavni partner ostrva, te je obavezan američkim zakonima da im obezbijedi mogućnost da se brane.

Prije manje od mjesec dana, Stejt Department je odobrio prodaju Tajvanu raketa i bespilotnih letjelica, vrijednih oko 360 miliona dolara.

Izvor: AP
XS
SM
MD
LG