Dostupni linkovi

Tajvan kaže da je Kina prijetnja regionalnoj stabilnosti


Kineski vojni avion, april 2023.
Kineski vojni avion, april 2023.

Tajvan je u četvrtak saopštio da pomno prati kinesku vojsku, za koju je rekao da predstavlja rastuću prijetnju regionu, nakon što je nalet ratnih aviona prošao u blizini ostrva kako bi se pridružio vježbama s kineskim nosačem aviona Shandong na Pacifiku.

Kineske vojne vježbe poklapaju se sa samitom NATO-a u Washingtonu, gdje je alijansa u saopštenju navela da je Kina postala pokretač ruskih ratnih napora u Ukrajini. NATO je takođe saopštio da Peking nastavlja da predstavlja sistematski izazov Evropi i njenoj bezbjednosti.

U dnevnom ažuriranju kineskih vojnih aktivnosti, ministarstvo odbrane Tajvana je u četvrtak saopštilo da je 66 kineskih aviona otkriveno oko ostrva u posljednja 24 sata.

Od tih aviona, 33 su nadletjela južni i jugoistočni Tajvan, saopštilo je Ministarstvo odbrane i dodalo da je otkrilo i 36 aviona koji su nadlijetali zapadni Pacifik.

Obraćajući se vojnim zvaničnicima u Tajpeju, tajvanski predsjednik Lai Ching-te rekao je da će nastaviti jačati odbranu ostrva.

"Prijetnja kineskih komunista stabilnosti regiona nastavlja da raste, a njihova siva zona u Tajvanskom moreuzu i okolnim područjima raste iz dana u dan", rekao je.

Tajvan je rekao da Kina koristi taktiku "sive zone" koja sprječava rat i testira i vrši pritisak na tajvanske snage.

Tajvan, koji Kina smatra dijelom svoje teritorije, žalio se na kinesku vojnu aktivnost u posljednje četiri godine dok Peking nastoji da izvrši pritisak na demokratsku vladu ostrva, koja osporava pretenzije Kine na ostrvo.

'Rat brodovima' u Južnom kineskom moru
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:05:08 0:00
XS
SM
MD
LG