Dostupni linkovi

Stoltenberg kaže da bi Zapad trebao 'nametnuti cijenu' Kini zbog njene podrške Rusiji


Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg govori medijima ispred zapadnog krila Bijele kuće u Washingtonu 17. juna nakon sastanka s američkim predsjednikom Joeom Bidenom.
Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg govori medijima ispred zapadnog krila Bijele kuće u Washingtonu 17. juna nakon sastanka s američkim predsjednikom Joeom Bidenom.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je 17. juna da Kina pruža tehnologiju Rusiji koja produžava njenu punu invaziju na Ukrajinu i pozvao Peking da se suoči s posljedicama te podrške.

"Peking ne može imati oba načina. U jednom trenutku - i ako Kina ne promijeni kurs - saveznici moraju nametnuti cijenu. Trebalo bi da ima posljedica", rekao je Stoltenberg u Wilson centru u Washingtonu.

Stoltenberg je rekao da u protekle dvije godine 90 posto ruske mikroelektronike potiče iz Kine, te da Kina radi na poboljšanju ruskih satelitskih sposobnosti.

"Prijetnje nisu regionalne", rekao je Stoltenberg. "Kina podstiče najveći oružani sukob u Evropi od Drugog svetskog rata, a istovremeno želi da održi dobre odnose sa Zapadom."

Portparol Vijeća za nacionalnu sigurnost Bijele kuće John Kirby također je rekao da Kina nastavlja da isporučuje Rusiji komponente za vojnu opremu i sisteme naoružanja.

Govoreći na brifingu 17. juna, on je rekao da je mikroelektronika pomogla da se "učvrsti... ono što bi zaista bila ruska odbrambena industrijska baza". Kirby je dodao da su Sjedinjene Države pokrenule pitanje s Kinom.

Stoltenberg je napomenuo da se NATO suočava s prijetnjama iz Kine koje se odnose na Rusiju, kao i prijetnjama Kine koje se odnose na Indo-Pacifik i Arktik.

Rusija je takođe izgradila odnose sa Sjevernom Korejom, a Kremlj je 17. juna najavio da će predsjednik Vladimir Putin krenuti u dvodnevnu posjetu Sjevernoj Koreji koja počinje 18. juna. Očekuje se da će se Putin sastati sa sjevernokorejskim liderom Kim Džong Unom radi razgovora fokusiran na proširenje vojne saradnje.

Produbljivanje odnosa je zabrinutost za Sjedinjene Države, rekao je Kirby.

"Znamo da se sjevernokorejske balističke rakete koriste za gađanje ukrajinskih ciljeva", rekao je on.

I Pjongjang i Moskva odbacili su optužbe o sjevernokorejskom transferu oružja, što bi predstavljalo kršenje rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a.

Stoltenberg je rekao da "rastuće slaganje između Rusije i njenih autoritarnih prijatelja u Aziji čini još važnijim da blisko sarađujemo sa našim prijateljima u Indo-Pacifiku".

Australija, Japan, Južna Koreja i Novi Zeland koji nisu članice NATO-a prisustvovaće samitu NATO-a od 9. do 11. jula u Vašingtonu kao posmatrači.

Generalni sekretar je rekao da će tekući rat Rusije protiv Ukrajine biti "najhitnija tema" za razgovor na samitu, zajedno sa odbrambenim troškovima NATO-a.

Stoltenberg je rekao da će objaviti nove brojke o potrošnji na odbranu za saveznike u NATO-u kasnije 17. juna kada se sastane s američkim predsjednikom Joeom Bidenom.

"Ove godine je više od 20 saveznika potrošilo najmanje 2 posto BDP-a na odbranu," rekao je Stoltenberg.

Povećanje izdataka za odbranu ojačalo je odbrambene kapacitete Ukrajine, rekao je Stoltenberg, dodajući da je put ka miru više oružja za Ukrajinu.

Odbrambeni izdaci mnogih evropskih zemalja naglo su porasli od ruske invazije na Ukrajinu u februaru 2022. godine, a zvaničnici NATO-a su željeli naglasiti da njene evropske članice sada preuzimaju sve od sebe.

Iako Ukrajina neće postati članica alijanse na samitu u Washingtonu, Stoltenberg je rekao da će NATO "izgraditi most" za buduće članstvo Ukrajine i pohvalio Vijeće NATO-Ukrajina uspostavljeno prošle godine na samitu u Vilniusu.

"Pomažemo da se osigura da ukrajinske oružane snage budu sve više interoperabilne sa NATO-om, da ispunjavaju standarde NATO-a i da ispune NATO doktrine", rekao je Stoltenberg. "Ideja je da ih tako približimo članstvu da kada postignemo konsenzus, možemo ih odmah učiniti članovima."

U svom obraćanju u Wilson centru, Stoltenberg nije spomenuo ranije komentare koje je objavio The Telegraph da NATO pregovara o raspoređivanju više nuklearnog oružja.

Britanski list citira Stoltenberga koji je rekao da će oružje biti izvađeno iz skladišta i stavljeno u pripravnost.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov nazvao je komentare "ničim osim još jednom eskalacijom napetosti", rekavši da se čini da su u suprotnosti sa saopštenjem Ukrajinske konferencije u kojem se kaže da je bilo kakva prijetnja ili upotreba nuklearnog oružja u kontekstu Ukrajine nedopustiva.

Uz izvještavanje Reutersa

XS
SM
MD
LG