Dostupni linkovi

NATO pregovara o stavljanju nuklearnog oružja u pripravnost, tvrdi Stoltenberg


Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg, juni 2024.
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg, juni 2024.

NATO razgovara o raspoređivanju više nuklearnog oružja, vađenju iz skladišta i stavljanju u pripravnost suočen s rastućom prijetnjom Rusije i Kine, izjavio je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

Stoltenberg je u izjavi, koju je 17. juna objavio britanski Telegraph, kazao da članice Saveza razgovaraju o transparentnosti u pogledu svog nuklearnog arsenala kao sredstva za odvraćanje, prenosi Reuters.

"Neću govoriti o operativnim pojedinostima o tome koliko nuklearnih bojevih glava bi trebalo biti stavljeno u funkciju, a koje će biti pohranjene, no trebamo se konzultirati o ovim pitanjima", kazao je.

Stoltenberg je kazao da je cilj NATO-a svijet bez nuklearnog oružja.

"No, sve dok nuklearno oružje postoji, ostat ćemo nuklearni savez, jer svijet u kojem Rusija, Kina i Sjeverna Koreja imaju nuklearno oružje, a NATO nema, je opasniji svijet", istaknuo je Stoltenberg.


On je prošle sedmice rekao da je nuklearno oružje NATO-va "krajnja sigurnosna garancija" i sredstvo za očuvanje mira.

Ruski predsjednik Vladimir Putin više je puta upozorio da bi Moskva mogla koristiti nuklearno oružje za odbranu u ekstremnim okolnostima.

Optužuje Sjedinjene Države i njihove evropske saveznike da su gurnuli svijet na rub nuklearnog sukoba dajući Ukrajini oružje vrijedno milijarde dolara, a da se ono se koristi za napade na rusku teritoriju.

NATO, koji je preuzeo veću ulogu u koordinaciji snabdijevanja Kijeva oružjem, rijetko javno govori o oružju, iako je poznato da je SAD razmjestio nuklearne bombe na nekoliko lokacija u Europi.

XS
SM
MD
LG