Dostupni linkovi

Putin dva dana pred izbore opet prijeti nuklearnim oružjem


Vladimir Putin, Moskva, 12. marta 2024.
Vladimir Putin, Moskva, 12. marta 2024.

Ruski predsjednik Vladimir Putin ponovo je izneo upozorenja da je Rusija spremna koristiti nuklearno oružje ako je ugrožen njen suverenitet, rekavši da se nada da SAD neće učiniti ništa da izazove takav sukob.

U intervjuu emitovanom na ruskoj državnoj televiziji u srijedu, dva dana prije početka izbora na kojima se očekuje da će lako pobijediti, Putin je rekao da ne misli da je svijet na putu ka nuklearnom sukobu, ali da je njegov zemlja u punoj pripravnosti, preneo je Ruski servis Radija Slobodna Evropa.

Otkako je pokrenuo invaziju na Ukrajinu prije nešto više od dvije godine, Putin je često upozoravao na nuklearnu opciju u ratu, uključujući i tokom svog govora o stanju nacije prošlog mjeseca.

"Oružje postoji da bismo ga koristili. Imamo svoje principe", rekao je Putin u intervjuu, dodajući da je spreman da upotrebi nuklearno oružje ako postoji prijetnja "postojanju ruske države, našem suverenitetu i nezavisnosti".

Putin je dodao da trenutno nema potrebe da se koristi nuklearno oružje u ratu protiv Ukrajine, iako je u slabo prikrivenoj referenci na NATO i njegove saveznike rekao "nacije koje kažu da nemaju crvene linije u vezi sa Rusijom treba da shvate da Rusija neće imati nikakve crvene linije u vezi s njima".

Ruski nuklearni arsenal 'napredniji od američkog'

Putin je rekao da je rusko nuklearno naoružanje "naprednije" od američkog i istakao da ruski arsenal uvijek "spreman" za nuklearni rat.

"Trijade samo Amerikanci i mi zaista imamo. I tu smo mnogo napredniji. Naša cijela nuklearna komponenta je modernija", rekao je Putin u intervjuu za rusku televiziju.

"Sjedinjene Države razvijaju svoje komponente. Tako i mi. To, prema mom mišljenju, ne znači da žele da započnu nuklearni rat, ali ako žele, mi smo spremni", ocijenio je Putin.

Rekao je i da je Rusija "spremna" za nuklearni sukob, ali da on nikada nije razmišljao upotrebi takvog oružja.

Putin je ponovo negirao da je razmišljao o upotrebi nuklearnog oružja u Ukrajini.

"Zašto da koristimo sredstva za masovno uništenje? Nikada nije postojala takva potreba", rekao je on, ističući da ruska vojna doktrina predviđa upotrebu nuklearnog oružja ako je ugrožen opstanak Rusije ili u slučaju "napada na suverenitet i nezavisnost" Rusije, prenosi AFP.

Istakao je da slanje vojnika NATO-a u Ukrajinu ne bi promijenilo ništa "na bojnom polju".

"Ako se radi o zvaničnim vojnim kontingentima stranih zemalja, siguran sam da to neće promijeniti situaciju na ratištu. To je najvažnije, kao što slanje oružja ništa ne mijenja", rekao je ruski predsjednik.

Kako je Ukrajina prepustila nuklearno oružje Rusiji?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:04:00 0:00

Očekuje se da će 71-godišnji Putin sigurno pobijediti na izborima od 15. do 17. marta, budući da čvrsto kontroliše politiku, medije, provođenje zakona i druge poluge moći u Rusiji kojom kao predsjednik ili premijer vladao od 1999.

Tokom predizborne kampanje Putin je više puta tvrdio da je rat u Ukrajini, za koji Kremlj naložio da se zove "specijalna vojna operacija", bio neophodan kako bi se spriječilo da Kijev bude velika sigurnosna prijetnja Moskvi ulaskom u NATO.

S obzirom na to da rat i dalje teče skoro 25 mjeseci kasnije – s desetinama hiljada poginulih s obje strane – Putin je rekao da je Rusija bila voljna da pregovara o Ukrajini, ali samo ako se to radi na osnovu "realnosti".

"Jesmo li spremni za pregovore? Da, spremni smo, ali samo za pregovore, ne na osnovu nekih želja nakon upotrebe psihotropnih droga, već na osnovu realnosti koja se razvila, kako se kaže u takvim slučajevima, na terenu", rekao je Putin.

Ukrajina je povratila veći dio teritorije koju je Rusija prvobitno zauzela 2022. Međutim, dugo očekivana kontraofanziva Kijeva 2023. nije uspjela postići veliki napredak, što je izazvalo zabrinutost da je rat dospio u ćorsokak.

Stručnjaci kažu da bi sadašnje rješenje pregovorima samo koristilo Rusiji, koja bi učvrstila dosadašnje uspjehe u Ukrajini i omogućavajući joj da obnovi svoje snage za budući napad.

XS
SM
MD
LG