Dostupni linkovi

Srbija preporučuje svojim državljanima da napuste Liban


Međunarodni aerodrom u Bejrutu, Liban, mart 2024.
Međunarodni aerodrom u Bejrutu, Liban, mart 2024.

Državljanima Srbije koji su u Libanu preporučuje se da napuste teritoriju te države, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije (MSP).

„Imajući u vidu pogoršanje aktuelne bezbednosne situacije u Libanskoj Republici, građanima koji se trenutno nalaze na teritoriji ove države preporučujemo da prate vesti o najnovijim dešavanjima, da izbegavaju demonstracije, proteste i druga masovna okupljanja kao i da, ukoliko su u mogućnosti, napuste teritoriju ove države“, navodi se na sajtu MSP.

Takođe se preporučuje građanima Srbije da ne putuju u Liban.

U Ambasadi Srbije u Bejrutu rečeno je za Radio Slobodna Evropa (RSE) da je u evidenciji oko 80 državljana Srbije koji žive u Libanu, kao i još stotinjak članova njihovih užih porodica koji nisu libanski državljani.

Ambasada nema podataka da u Libanu trenutno ima turista iz Srbije.

Međunarodni aerodrom u funkciji

Po informacijama iz Ambasade, jedini libanski internacionalni aerodrom Rafik Hariri u Bejrutu nesmetano radi i zemlje koje imaju svoje građane u Libanu za sada nisu predložile njihovu evakuaciju.

Pretpostavlja se da bi ta mera bila preduzeta u slučaju zatvaranja ove vazdušne luke.

MSP napominje da letove ka bejrutskom međunarodnom aerodromu imaju svi veći svetski prevoznici i libanska nacionalna avio-kompanija MEA.

MSP je apelovalo na državljane Srbije u Libanu da se u slučaju potrebe jave Ambasadi u Bejrutu (+961 922 12 56, +9619221257 mail: beirut.dkp@gmail.com) i dostave svoje podatke, lokaciju, kontakt telefon, imena članova porodice, kako bi mogli da budu kontaktirani u slučaju daljeg pogoršanja bezbednosne situacije.

XS
SM
MD
LG