Dostupni linkovi

Posjeta Orbana Ohridu potvrda je strateškog partnerstva, rekao makedonski premijer


Orban u Sjevernoj Makedoniji

Posjeta premijer Mađarske, koja trenutno predsjedava Evropskom unijom (EU), i sastanak makedonske i mađarske vlade u Ohridu potvrda su strateškog partnerstva, ocijenio je premijer Hristijan Mickoski nakon susreta sa Viktorom Orbanom.

Premijer Sjeverne Makedonije 27. septembra u Ohridu imao je, kako je kazao, "plodan i prijateljski" sastanak sa mađarskim kolegom Viktorom Orbanom.

"Mađarska nije samo naš partner na evropskoj sceni, već i primer kako jedna država može uspješno da balansira nacionalni suverenitet sa globalnom integracijom", napisao je Mickoski na Fejsbuku, uz fotografije sa sastanka sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom u vili "Ohrid".

Viktor Orban i Hristijan Mickoski u Ohridu, 27. septembar 2024.
Viktor Orban i Hristijan Mickoski u Ohridu, 27. septembar 2024.

Premijer Severne Makedonije je ocijenio da istorija svjedoči o zajedničkoj težnji dvije zemlje za mirom, prosperitetom i saradnjom.

"U prošlosti, Mađarska je bila jedan od naših prvih partnera koji je prepoznao makedonske težnje za nezavisnošću i suverenitetom. Godinama se produbljuju političke i ekonomske veze naših zemalja, a današnji sastanci samo potvrđuju naše strateško savezništvo", napisao je Mickoski.

Na zajedničkoj sjednici dvije vlade poslije susreta premijera, razgovarano je o saradnji sa fokusom na ekonomsku saradnju, infrastrukturne projekte, kulturnu razmjenu, kao i borbu protiv kriminala i korupcije, napisao je Mickoski na Fejsbuku.

Prije sastanka koji je održao jedan na jedan sa makedonskim kolegom, Viktor Orban pojavio se u blizini pres centra u hotelu u Ohridu u kojem je odsjeo i gdje je kasnije održana i međuvladina konferencija.

Orban je pio kafu, razgovarao telefonom i čitao dokumente na terasi hotela, odakle se potom uputio u premijerovu vilu koja se nalazi u neposrednoj blizini.

Viktor Orban na terasi hotela u Ohridu, 27. septembar 2024.
Viktor Orban na terasi hotela u Ohridu, 27. septembar 2024.

U međuvremenu, održano je i nekoliko bilateralnih sastanaka na ministarskom nivou.

Kako je saopšteno iz Vlade, na marginama dvodnevne posjete planirana je šetnja Ohridom, posjeta Crkvi Bogorodice Perivlepte, Antičkom pozorištu i manastirskom kompleksu Svetog Nauma, a premijeri obe zemlje položiće cvijeće ispred spomenika Svetih Ćirila i Metodija u Ohridu.

Obezbjeđenje oko hotela je na najvišem nivou - primjetno je veliko prisustvo policije, a region je iz vazduha pokriven policijskim helikopterom. Policijske ekipe su od petka raspoređene po cijelom gradu.

Viktor Orban je i predsjednik Vijeća EU u drugoj polovini godine.

Tokom samita NATO-a u Vašingtonu u prvoj polovini jula, Mickoski i Orban dogovorili su kredit od Mađarske u iznosu od 500 miliona eura. U Skupštini je 17. septembra, po skraćenoj proceduri, izglasan Zakon o mađarskom kreditu.

Kredit Mađarske izvozno-import banke, privatnog društva sa ograničenom odgovornošću, biće povučen u jednoj tranši, rok otplate je 15 godina, uključujući grejs period od tri godine, a kamatna stopa je fiksna na 3,25 odsto. Otplaćivaće se u 24 polugodišnje rate, 15. februara i 15. avgusta svake godine.

Opozicija u Saboru je tada optužila da je ugovor o kreditu sklopljen iza zatvorenih vrata, sa krajnje sumnjivim namjerama i da je donio političke i ekonomske posljedice enormnim povećanjem javnog duga.

Viktor Orban i Hristijan Mickoski pred bilateralni sastanak u Ohridu, 27. septembra 2024.
Viktor Orban i Hristijan Mickoski pred bilateralni sastanak u Ohridu, 27. septembra 2024.

Za razliku od njih, iz VMRO-DPMNE kažu da je procedura transparentna i da prvi put postoji kredit za koji se unapred zna na šta će biti utrošen i da će pomoći opštinama i privredi.

Orban je 2013. godine boravio u službenoj posjeti zemlji, kada je odlikovan Ordenom 8. septembra za izuzetne zasluge za razvoj i jačanje prijateljskih odnosa i mirne saradnje između Makedonije i Mađarske. Orden mu je uručio tadašnji predsednik Đorđe Ivanov, a sastao se i sa tadašnjim premijerom Nikolom Gruevskim.

XS
SM
MD
LG