Dostupni linkovi

Južna Koreja optužila Pjongjang da šalje vojnike u Rusiju


Sjevernokorejski vojnici na vojnoj vježbi, arhivska fotografija iz 2015. godine
Sjevernokorejski vojnici na vojnoj vježbi, arhivska fotografija iz 2015. godine

Južna Koreja tvrdi da je Pjongjang počeo premještati specijalne snage u Rusiju ranije ovog mjeseca, nekoliko dana nakon što je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski iznio sličnu optužbu da je Sjeverna Koreja poslala vojnike i oružje da pomogne Kremlju u njegovom ratu protiv Ukrajine.

Nacionalna obavještajna služba Južne Koreje (NIS) navela je u saopštenju od 18. oktobra da je pratila kretanje vojske Sjeverne Koreje od 8. do 13. oktobra i da je napravila fotografije prevoženja sjevernokorejskih specijalnih snaga na rusku teritoriju ruskim transportnim brodom.

To je prvi put da je brod ruske mornarice otkriven kako ulazi u vode Sjeverne Koreje od 1990. godine, "što potvrđuje početak učešća sjevernokorejske vojske u ratu", navele su južnokorejske vlasti.

"Sjevernokorejski vojnici koji su poslani u Rusiju trenutno su stacionirani u ruskim vojnim bazama na Dalekom istoku, uključujući Vladivostok, Ussuriisk, Khabarovsk i Blagovješčensk, i očekuje se da će biti raspoređeni na prve linije čim završe obuku za adaptaciju", navodi se u saopštenju NIS-a.

"Sjevernokorejskim vojnicima su izdate ruske vojne uniforme i oružje ruske proizvodnje, a izdate su im i lažne lične karte stanovnika regiona Jakutije i Burjatije u Sibiru koji liče na Sjevernokorejce. Čini se da su se maskirali u ruske vojnike kako bi sakrili činjenicu da su raspoređeni na bojno polje", dodaje se.

Saopštenje uključuje mape i fotografije koje navodno potkrepljuju tvrdnje, a koje nisu nezavisno provjerene.

Spekulacije o ulozi Sjeverne Koreje u sukobu su porasle usred zaoštravanja odnosa Moskve i zemalja poput Sjeverne Koreje i Irana skoro 32 mjeseca nakon što je pokrenuta invazija Moskve na Ukrajinu u punom obimu.

Institut za proučavanje rata, američki vojni think tank sa sjedištem u Washingtonu, takođe je nedavno izvijestio da je nekoliko hiljada sjevernokorejskih vojnika stiglo u Rusiju i da se pripremaju za raspoređivanje u Ukrajini.

Kremlj je ranije odbacio tvrdnje Južne Koreje da je Pjongjang Moskvi isporučio artiljerijske granate i rakete kratkog dometa, ali nije komentarisao najnovije tvrdnje ni Seula ni ukrajinskog predsjednika. Volodimir Zelenski je 14. oktobra rekao da "ovo više nije samo prebacivanje oružja, nego se radi zapravo o prebacivanju ljudi iz Sjeverne Koreje u okupacione vojne snage".

U saopštenju NIS-a se navodi da su ukrajinske obavještajne službe analizirale sjevernokorejsko oružje za koje se navodi da je Rusija koristila u ratu i otkrile da ima "visoku stopu kvarova i nisku preciznost, tako da se koristi za masovne ofanzive za održavanje linije fronta, a ne za precizne udare".

Šef NATO-a Mark Rutte, govoreći u Briselu 18. oktobra, rekao je da ova vojna alijansa ne može potvrditi izvještaje da su sjevernokorejske trupe "aktivno angažirane" u sukobu u Ukrajini.

Ministri odbrane 32 članice NATO-a sastaju se kako bi razgovarali o razvoju situacije u Ukrajini, kao i o drugim pitanjima.

XS
SM
MD
LG