Dostupni linkovi

Iran obećava osvetu Izraelu zbog napada u Damasku


Građani na lokaciji, koja je, prema izvorima, pogođena u izraelskom napadu, u Damasku, Sirija, 20. januara 2024.
Građani na lokaciji, koja je, prema izvorima, pogođena u izraelskom napadu, u Damasku, Sirija, 20. januara 2024.

Teheran je obećao u subotu da će se osvetiti Izraelu nakon što je u raketnom udaru sravnjena sa zemljom zgradu koju je u Damasku koristila iranska elitna Revolucionarna garda u Damasku, ubivši pet njenih pripadnika i neodređeni broj sirijskih vojnika.

Bezbednosni izvor iz mreže grupa bliskih sirijskoj vladi i njenom savezniku Iranu rekao je za Rojters (Reuters) da su pogođenu višespratnu zgradu koristili iranski savetnici koji podržavaju vladu predsednika Bašara al Asada.

Zgrada je potpuno sravnjena "precizno usmerenim izraelskim projektilima", rekao je taj izvor.

Revolucionarna garda je saopštila da je ubijen neodređeni broj pripadnika sirijske vojske, zajedno s pet Iranaca, koje je identifikovala bez navođenja njihovih činova.

Iranski mediji su naveli da su u napadu ubijeni šef obaveštajne službe Iranske revolucionarne garde za Siriju i njegov zamenik.

U Izraelu, koji već dugo sprovodi kampanju bombardovanja iranskog vojnog i bezbednosnog osoblja u Siriji, nije bilo komentara.

Iran je osudio napad kao "očajnički pokušaj širenja nestabilnosti u regionu", javili su državni mediji.

"Iran... zadržava pravo da odgovori na organizovani terorizam lažnog cionističkog režima u odgovarajuće vreme i na odgovarajućem mestu", rekao je portparol ministarstva spoljnih poslova Naser Kanaani.

Sirijski državni mediji izvestili su o izraelskom "vazdušnom napadu" na zgradu u naselju Maze u Damasku i naveli da je sirijska protivvazdušna odbrana oborila više projektila.

Bezbednosni izvor, koji je deo mreže grupa bliskih sirijskoj vladi i njenom savezniku Iranu, rekao je za Rojters (Reuters) da su višespratnu zgradu koristili iranski savetnici koji podržavaju vladu predsednika Bašara el Asada. On je rekao da je zaprepašćen "precizno usmerenim izraelskim raketama".

Essam Al-Amin, šef bolnice Al-Movasat u Damasku, rekao je za Rojters da je njegova bolnica primila jedno telo i tri ranjene osobe, uključujući jednu ženu, posle napada u subotu.

U decembru su u izraelskom vazdušnom napadu ubijena dva pripadnika Revolucionarne Garde, a u drugom blizu Damaska 25. decembra ubijen je viši savetnik Garde koji je nadgledao vojnu koordinaciju Sirije i Irana.

Izvori: Reuters, AP, AFP

XS
SM
MD
LG