Dostupni linkovi

Si Đinping u državnoj poseti Kazahstanu


Kineski predsednik Si Đinping i ministar spoljnih poslova Vang Ji (levo), 28. jun 2024.
Kineski predsednik Si Đinping i ministar spoljnih poslova Vang Ji (levo), 28. jun 2024.

Kineski predsednik Si Đinping doputovao je u utorak u državnu posetu Kazahstanu, tokom koje će prisustvovati i sastanku država Šangajska organizacija za saradnju u Astani.

Devetočlana Šangajska organizacija za saradnju, koja pokriva ogroman deo sveta od Moskve do Pekinga, obuhvata oko polovinu svetske populacije.

Njeni stalni članovi su Kazahstan, Indija, Kina, Kirgistan, Pakistan, Rusija, Tadžikistan, Uzbekistan i od prošle godine Iran.

Očekuje se da će se Belorusija ove godine pridružiti pošto joj je na samitu Šangajske organizacija za saradnju 2023. rečeno da će postati članica.

"Kineski predsednik Si Đinping stigao je ovde u utorak na 24. sastanak Saveta šefova država Šangajske organizacije za saradnju i državnu posetu Kazahstanu", javila je kineska državna novinska agencija Sinhua iz Astane.

Kineska državna televizija CCTV navela je da su Sijev avion pratila dva kazahstanska borbena aviona kada je ušao u vazdušni prostor zemlje.

Sinhua je izvestila da sa su u Sijevoj pratnji bili Caj Ci, visoki funkcioner Komunističke partije Kine, i ministar spoljnih poslova Vang Ji.

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Mao Ning u ponedeljak je rekla da Peking veruje da će samit Šangajske organizacije za saradnju "pomoći da se izgradi više konsenzusa među svim stranama i da doprinese unapređenju bezbednosti, stabilnosti i razvoja zemalja članica" i unapredi "trajni mir i zajednički prosperitet u svetu".

Si će tokom svoje pete posete Kazahstanu s predsednikom Kasim-Žomartom Tokajevim održati "duboke" razgovore "o bilateralnim odnosima, saradnji u ključnim oblastima i regionalnom i međunarodnom ambijentu", rekao je Mao.

Si će potom otputovati u Tadžikistan u svoju drugu državnu posetu zapadnom susedu Kine, gde će sa predsednikom Emomalijem Rahmonom "napraviti nove planove za rast kinesko-tadžikistanskih odnosa", rekla je portparolka Ministarstva spoljnih poslova.

Peking je pojačao diplomatske napore u Centralnoj Aziji, a Si je pozvao na produbljivanje ekonomskih veza tokom samita koji je Kina organizovala prošlog maja i kojem su prisustvovali lideri nekoliko zemalja u regionu.

Centralna Azija je vitalna karika u glavnom kineskom međunarodnom infrastrukturnom projektu razvoja Pojas i put.

Peking je nastojao da popuni prazninu u regionu nastalu invazijom Moskve na Ukrajinu 2022. godine, pošto su bivše sovjetske države zabrinute zbog sve ratobornije Rusije.

Na samitu centralne Azije u maju prošle godine Kina se obavezala da će proširiti transportne veze sa regionom i nastaviti sa gasovodom centralna Azija-Kina.

Posle sastanka u Astani, Kina će preuzeti rotirajuće predsedavanje Šangajskom organizacijom za saradnju za period 2024-2025.

Izvor: AFP
XS
SM
MD
LG