Dostupni linkovi

Skoplje čeka dolazak delegacija za Ministarski savet OEBS-a


Pripreme za Ministarski savet OEBS-a, Skoplje, novembar 2023
Pripreme za Ministarski savet OEBS-a, Skoplje, novembar 2023

Severna Makedonija biće domaćin 30. Ministarskog saveta Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS), koji se od srede do 1. decembra održava u Skoplju i na kome će, kako se očekuje, prisustvovati oko 1.000 delegata.

Na najvećem političko-diplomatskom događaju koji se održava u Severnoj Makedonijo od sticanja nezavisnosti učestvovaće 76 delegacija iz 57 država članica i partnerskih država OEBS-a.

Skup će obeležiti prisustvo šefova diplomata SAD i Rusije Blinkena (Antnony) i Sergeja Lavrova, čime je to jedan od retkih događaja na kojem obojica učestvuju od početka ruske invazije na Ukrajinu u februaru 2022. Iako trenutno nema najave sastanka Blinkena i Lavrova, analitičari ne isključuju mogućnost razgovora o mogućem rešenju sukoba u Ukrajini.

Skoplje se sprema za sastanak ministara OSCE-a
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:07 0:00

Blinken u Skoplje dolazi u sredu i posetu će posetiti sastankom sa ministrom spoljnih poslova Severne Makedonije i predsedavajućim OEBS-om Bujarom Osmanijem.

Za dolazak šefa ruske diplomatije Lavrova, Severna Makedonija i Bugarska su privremeno suspendovale sankcije koje je uvela Evropska unija za prelete ruskih aviona zbog ruske agresije na Ukrajinu.

Nakon što je potvrđeno prisustvo Lavrova, ministri spoljnih poslova Ukrajine Dmitrij Kuleba i baltičkih zemalja – Estonije, Letonije i Litvanije – odlučili su da bojkotuju forum.

Na ministarskom sastanku očekuju se odluke o izboru predsedavajućeg za 2024. godinu za koji je na pripremnom sastanku ambasadora 57 država članica ove nedelje u Beču postignut konsenzus da to bude Malta, a odluka i o budžetu, kao i o imenovanjima na ključne pozicije u institucijama OEBS-a.

Savet ministara počinje sastankom u utorak. Prvog dana planirana su dva prateća događaja: Potpisivanje zajedničke izjave o borbi protiv korupcije u Jugoistočnoj Evropi kroz vraćanje imovine i korišćenje digitalizacije, nakon čega će uslediti razmatranje uticaja klimatskih promena na bezbednost ljudi u regionu OEBS-a.

Drugog dana biće održana tri prateća događaja na teme "Mladi i civilno društvo", "Reč je o ljudima – uticaj terenskih operacija OEBS-a 2023." i "Očuvanje pluralizma – bezbednost novinarki".

XS
SM
MD
LG