Dostupni linkovi

Sberbank dobija ponude za kupnju 40 posto Agrokora


U rujnu je izvanredna uprava Agrokora započela pregovore s investicijskim bankama
U rujnu je izvanredna uprava Agrokora započela pregovore s investicijskim bankama

Predstavnici ruske državne Sberbanke, koja će uskoro i službeno postati vlasnik 40 posto Agrokora, izvijestili su da im se javljaju potencijalni kupci zainteresirani za otkup njihovog dijela koncerna. U pregovorima su oko pronalaženja financijera za prošlogodišnji roll up kredit od milijardueura, koji je spasio Agrokor prošle godine, ali kamate predstavljaju mogući problem.

"Sve će ovisiti o cijeni, za sada razmatramo ponude", kazao je Sberbankov čovjek odgovoran za 39.2 posto bančinogvlasništva u koncernu Agrokor Maksim Poletajev u intervjuu za ruski servis Reutersa. Kaže i kako je Sberbank već počeo dobivati ponude za otkup svog dijela u Agrokoru od fondova iz Sjedinjenih država, Kanade i Velike Britanije.

"Poletajev tu nije rekao ništa više od onoga što se već znalo", kaže za naš program novinar Slobodne Dalmacije i Jutarnjeg lista Frenki Laušić.

"A to je da svi sadašnji vjerovnici – vlasnici imaju ponude od zainteresiranih vlasnika na sekundarnom tržištu da se otkupe njihovi udjeli. Znalo se neslužbeno i da postoje fondovi zainteresirani i za kupovinu čitavog agrokora. Naravno da će kupac nuditi manju, a sadašnji vlasnici Agrokora tražiti višu cijenu, i to cjenjkanje će stalno trajati", navodi.

Mnogo je interesantnija stvar sudbina roll-up kredita, kaže Laušić.

"Najzanimljivije što se tiče Agrokora i njegovog operativnog djelovanja će biti to – koliko će koštati refinanciranje roll-up kredita. Naime, o tome će ovisiti koliko će u Agrokoru i njegovim tvrtkama ostati novaca za ulaganje u investicije, održavanje poduzeća i sve ostale stvari koje se moraju pokrivati iz tekućeg poslovanja", konstatira Laušić.

Poletajev je kazao kako Sberbanka i VTB banka više neće sudjelovati u financiranju roll-up kredita, i da se nada da će uspjeti sa raznim investitorima s kojima su u pregovorimaugovoriti povoljno refinanciranje.

"Rekao je da postoje zainteresirani kreditori sa Zapada, ali i iz Kine i arapskih zemalja, međutim nije rekao kakve uvjete daju ti kreditori", napominje Frenki Laušić.

U rujnu je izvanredna uprava Agrokora započela pregovore s investicijskim bankama kako bi pronašla zajmodavce voljne refinancirati milijardu eura vrijedan roll-up kredit,što je – procjenjuje se - posljednji potrebni veliki korak u procesu oporavka Agrokora nakon postizanja nagodbe vjerovnika u srpnju. Roll-up kredit dogovoren 2017. godine omogućio da se pokrpaju ogromne financijske rupe nastale kada se priča o Agrokoru prošlog proljeća počela razvijati filmskom brzinom, ali je kreditorima dao prednost pri naplati starih potraživanja.

Nakon produženja tog kredita u lipnju kamatna stopa je narasla na 8 posto, siječnju će biti 10 posto, a postupno će se povećati do 14 posto. Laušićeva je procjena da bi svaka kamata viša od 5 posto bila penalizirajuća za Agrokor, pa je neizvjesno kada će se naći novi zajmodavci.

Hrvatski premijer Andrej Plenković je na novinarsko pitanje da komentira Poletajevljev intervju rekao da u posljednje vrijeme nije razgovarao s Poletajevim o Agrokoru, pa da ne želi ništa špekulirati. Na inzistiranje novinara jedne privatne televizije da potvrdi kakoje postojao neslužbeni dogovor između budućih vlasnika Agrokora i Vlade da se Agrokor neko vrijeme ne prodaje, Plenković je kazao da tek treba potvrditi nove vlasnike, a da će onda oni sa svojim vlasništvom raspolagati kako žele.

"Mi ćemo pažljivo pratiti što će pojedini od novih vlasnika raditi. Nama je u interesu da u fokusu bude održivost kompanije u smislu poslovanja i financijske stabilnosti. A tko će u budućnosti – da li je to za nekoliko godina ili kasnije – biti vlasnik ovako velikih kompanija, to nitko pa ni Vlada ne može garantirati niti jamčiti", izjavio je premijer.

Poletajev je kazao i kako se sa aktualnim izvanrednim upraviteljem Fabrisom Peruškom i njegovom zamjenicom Irenom Weber pregovara da oni postanu predsjednik i zamjenica predsjednikau novoj upravi koncerna, a da bi maloprodaju preuzeo bivši top manager Tesca David Morris iz Sjedinjenih država.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG