Dostupni linkovi

Vrhovni sud SAD potvrdio zabranu oružja za porodične nasilnike


Transparent sa porukom "Nasilnici ne bi trebalo da poseduju oružje" u danu odluke o saveznom zakonu, 21. jun 2024.
Transparent sa porukom "Nasilnici ne bi trebalo da poseduju oružje" u danu odluke o saveznom zakonu, 21. jun 2024.

Vrhovni sud Sjedninjenih Američkih Država potvrdio je 21. juna savezni zakon o kontroli oružja koji ima za cilj da zaštiti žrtve nasilja u porodici.

Sudije su presudile u korist zabrane vatrenog oružja iz 1994. za osobe koje imaju zabranu prilaska zbog nasilja u porodici.

Sudije su poništile odluku saveznog Apelacionog suda u Nju Orleansu koji je ukinuo ovaj zakon.

Glavni sudija Džon Roberts naveo je u obrazloženju presude da je rešenje iz zakona iz 1994. godine "zdravorazumsko" i da se primenjuje samo onda "kad sudija utvrdi da od pojedinca potiče kredibilna pretnja" od upotrebe fizičkog nasilja.

U središtu slučaja bio je Zakej Rahimi, muškarac iz Teksasa koji je optužen po zakonu iz 1994. godine, ali je uložio žalbu nakon što je sud značajno proširio prava na oružje u presudi iz 2022. godine.

U toj presudi sud je odlučio da ustavom SAD garantuje pravo na "držanje i nošenje oružja" štiti široko pravo na nošenje pištolja van kuće radi samoodbrane.

To je omogućilo Rahimiju da uloži žalbu na svoju osudu po zakonu iz 1994. godine, tvrdeći da ona nije prošla novi test, i da se bori sve do najvišeg suda u zemlji.

Tokom novembarskog saslušanja, Rahimijev advokat je rekao da nije mogao da pronađe nijedan istorijski presedan za razoružavanje ljudi, osim onih koji su osuđeni za krivično delo — što ne uključuje subjekte zabrane prilaska.

Američka vlada, želeći da zadrži zakon na snazi, tvrdila je da su "opasni" pojedinci, kao što su lojalisti Britaniji u eri američkog rata za nezavisnost, bili razoružani u prošlosti.

Vladin advokat je takođe rekao da je pet puta veća verovatnoća da će žene koje žive u kući sa naoružanim nasilnikom u porodici biti ubijene.

Američki predsednik Joe Biden pozdravio je 21. juna odluku Vrhovnog suda, uz obećanje da će se zalagati za stroža ograničenja oružja kako bi se zaštitile žene.

XS
SM
MD
LG