Dostupni linkovi

Orban se ponudio za posrednika između Sjeverne Makedonije i Bugarske


Orban: Kredit za Sjevernu Makedoniju nije kineski, nego europski novac
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:09 0:00

Orban: Kredit za Sjevernu Makedoniju nije kineski, nego europski novac

Mađarski premijer Viktor Orban, koji je posjetu Sjevernoj Makedoniji započeo 26. septembra - na dan kada je iz Brisela stigla vijest o odvajanju Tirane i Skoplja u pregovorima sa Evropskom unijom, ocijenio je da je takav potez "historijska greška na kvadrat".

Kao premijer zemlje koja predsjedava Unijom ponudio se i kao posrednik između Sjeverne Makedonije i Bugarske.

"Imam svoj prijedlog i prenio sam ga premijeru Mickoskom i rekao mu da smo spremni da iskoristimo predsjedavanje EU i posredujemo u ovom pitanju. Da li su stranke spremne da prihvate Mađarsku kao posrednika, to je njihova stvar, ali mi smo spremni i želimo da posredujemo", rekao je Orban i dodao da je riječ o "pronalaženju rješenja koje odgovara i Makedoncima i Bugarima".

Prema riječima mađarskog premijera, Sjeverna Makedonija bi do kraja godine trebala održati međuvladinu konferenciju sa EU.

Sjeverna Makedonija i Albanija su u julu 2022. godine održale prvu međuvladinu konferenciju sa EU u procesu pristupanja za članstvo u EU, ali da bi Skoplje održalo drugu, odnosno za otvaranje poglavlja, potrebno je da bugarsku manjinu uključi u preambulu Ustava.

Premijer Hristijan Mickoski je, s druge strane, poželio sreću Albaniji, a građanima poručio da ne gube nadu.

"Ne smijemo gubiti nadu i biti razočarani, iako nam se to dešavalo mnogo puta. Nastavit ćemo vrijedno raditi, rješavati probleme kod kuće koji su slojeviti i naslijeđeni od prethodne vlasti. Dobro je što imamo prijatelje u EU, jedan od njih je premijer Viktor Orban", rekao je Mickoski.

Zajednička fotografija tokom posjete mađarske delegacije Ohridu, 27. septembra 2024.
Zajednička fotografija tokom posjete mađarske delegacije Ohridu, 27. septembra 2024.

Njegova Vlada je mišljenja da tzv. francuski prijedlog iz kojeg je proizašao uslov za ustavne amandmane, odnosno da se isti izvrše, ali sa odloženim dejstvom - da vrijede od trenutka ulaska Severne Makedonije u EU.

Orban je susret sa Mickoskim i upravo temu evropskih integracija iskoristio i za kritiku Brisela.

"Narodi i države Zapadnog Balkana zaslužuju mnogo više od onoga što dobijaju od Brisela. Ove zemlje bi odavno trebale da budu članice EU. Sjeverna Makedonija je zajedno sa Hrvatima dobila pozitivno mišljenje 2008. godine, od tada je Hrvatska postala članica, a sa Makedonijom još nisu počeli pregovori sa EU za članstvo. Ovo je ogromna greška EU koju bih opisao kao historijsku. Ova greška se sada može otkloniti jer će Sjeverna Makedonija biti stavljena iza Albanije", rekao je Orban.

U tom kontekstu spomenuo je i Ukrajinu i Moldaviju, koje su, kako je rekao, dobile "izuzetno ubrzanje procedura za članstvo", ali je, prema njegovim riječima, pored geopolitičkog faktora u ovom slučaju, važna je i činjenica da su druge zemlje ranije startale, treba uzeti u obzir i proces pristupanja.

'Kredit nije od kineskog novca'

Neizbježna tema tokom njegovog boravka u Sjevernoj Makedoniji bio je mađarski zajam Vladi, koji je dogovorio sa Mickoskim na marginama samita NATO-a u Washingtonu u julu ove godine.

Nasuprot sumnji koje su se pojavile u mađarskoj javnosti o porijeklu novca, Orban je negirao bilo kakvu povezanost s Kinom.

"Što se tiče kredita, ne možemo dati kineski kredit, ne možemo dati kineski novac. Imamo dogovor sa Kinom da sav novac koji dolazi iz Kine ide na određene projekte, ne možemo vam dati kineski novac, ali možemo vam dati evropski novac i dat ćemo vam ga", rekao je Orban.

Orban je pokrenuo i pitanje migracije, šaljući poruke da je rješavanje migrantskih talasa duž tzv. Balkanske rute ključno pitanje za Mađarsku.

Još jednom je potvrdio podršku republikanskom kandidatu za američkog predsjednika, Donaldu Trumpu.

Sastanak mađarske i makedonske vlade u Ohridu, 27. septembra 2024.
Sastanak mađarske i makedonske vlade u Ohridu, 27. septembra 2024.

Tokom svojih govora ni Orban ni Mickoski nisu krili zadovoljstvo zbog saradnje i bliskosti.

"Mađarska nije samo naš partner na evropskoj sceni, već i primjer kako jedna zemlja može uspješno izbalansirati nacionalni suverenitet sa globalnom integracijom", rekao je Mickoski.

Ovo je, kako je istakao mađarski premijer, njihov 18. sastanak.

Orbanova bliskost sa Sjevernom Makedonijom

Bliskost dvije vladajuće stranke u Sjevernoj Makedoniji i Mađarskoj, VMRO-DPMNE i Fidesz, nije nešto novo i ne čudi.

Ali ima li Orban koristi od toga?

Viši saradnik think-tank organizacije za javnu politiku German Marshall Funda u Berlinu Daniel Hegedus za Mađarski servis Radija Slobodna Evropa (RSE) ocjenjuje da kroz političku podršku, ulaganja u stranačke medije, ali i kreditom od 500 miliona eura koje Mađarska daje Sjevernoj Makedoniji, Orbanov mađarski režim postiže nekoliko ciljeva.

"Time se kupuje uticaj u geopolitički strateškom regionu, osigurava lojalnost među elitama koje bi jednog dana mogle biti saveznici u Evropskoj uniji i stvaraju profitabilne prilike za mađarske kompanije i investitore - od kojih su mnogi blisko povezani s Fideszom", kaže Hegedus.

On podsjeća da i mađarske investicije i politički utjecaj u Sjevernoj Makedoniji imaju duboke korijene koji datiraju još iz ranih 2000-ih godina kada je Mađarski Telekom postao najveći strani investitor u makedonskom sektoru telekomunikacija.

Orban je namjerno jačao takve veze između političke i poslovne elite nakon preuzimanja vlasti u Budimpešti 2010. godine.

"Bliska veza VMRO-DPMNE sa Fideszom je naglašena činjenicom da je Mađarska dala politički azil bivšem makedonskom premijeru Nikoli Gruevskom, kao i finansijskom podrškom oligarha povezanih s Fideszom medijima povezanim sa VMRO-DPMNE, koji su bili finansijski neodrživi. Ove investicije održale su partijske medije u životu u kritičnim izbornim periodima, nakon slabih godina u opoziciji", ističe Hegedus.

Nakon pada vlade VMRO-DPMNE 2017. godine, novinarska istraživanja su pokazala i da je mađarski kapital, nakon što je ova stranka prešla u opoziciju, ušao na nekoliko njoj bliskih web-stranica i jednu televiziju. Riječ je o vlasnicima kompanija koji su izgradili medijske karijere i carstva tokom Orbanove vladavine, javno podržavajući njegovu politiku.

Nakon što se VMRO-DPMNE vratio na vlast nakon parlamentarnih izbora u maju, nakon sedam godina u opoziciji, prema riječima Hegedusa, vladajuće elite u obje zemlje imaju priliku da dodatno prošire saradnju.

Orban nosilac ordena '8. septembar'

Dvije desničarske stranke, kao sestrinske partije, bile su dio Evropske narodne stranke (EPP).

Međutim, stranka mađarskog premijera napustila je EPP u martu 2021., neposredno prije nego što je izbačena nakon što se dugo suočavala s kritikama EU zbog podrivanja demokratskih sloboda, medija, nevladinih organizacija i vladavine prava.

Kao sestrinska stranka, Fidesz je redovno podržavao VMRO-DPMNE, a Orban je bio i gost u nekoliko izbornih kampanja bivšeg lidera stranke i bivšeg makedonskog premijera, Nikole Gruevskog.

Bivši makedonski premijer Gruevski i premijer Mađarske Orban u Ohridu, 28. septembra 2017.
Bivši makedonski premijer Gruevski i premijer Mađarske Orban u Ohridu, 28. septembra 2017.

Kao i Mickoski, Gruevski je ugostio Orbana u Ohridu s bivšim slovenačkim premijerom Janezom Janšom u septembru 2017. godine, manje od mjesec dana prije tadašnjih lokalnih izbora.

Godinu dana kasnije, Gruevski se "nastanio" u Budimpešti. U novembru 2018. pobjegao je mađarsku prijestolnicu, gdje je dobio politički azil.

Dok je Gruevski bio makedonski premijer, a Đorđe Ivanov predsjednik, uz podršku VMRO-DPMNE, Orban je odlikovan i državnom nagradom Sjeverne Makedonije - ordenom "8. septembar".

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG