Dostupni linkovi

Rusija osudila američkog državljanina na 13 godina zatvora zbog šverca droge


Američki državljanin Majkl Trevis Lik, koji je uhapšen u junu 2023. i optužen za šverc droge, stoji tokom saslušanja presude u Hamovničeski okružnom sudu, 18. jul 2024.
Američki državljanin Majkl Trevis Lik, koji je uhapšen u junu 2023. i optužen za šverc droge, stoji tokom saslušanja presude u Hamovničeski okružnom sudu, 18. jul 2024.

Ruski sud osudio je 18. jula američkog državljanina Majkla Trevisa Lika (Michael Travis Leake) na 13 godina zatvora zbog optužbi za šverc droge, saopštio je sud u Moskvi.

Leake, muzičar i bivši američki padobranac, koji je uhapšen u junu 2023. godine, proglašen je krivim za prodaju droge u velikim razmerama, saopštio je sud.

Nije jasno kako se Leake izjasnio, a Rojters nije mogao da kontaktira njegovog advokata.

Leake je jedan od desetak Amerikanaca koji su trenutno u ruskom pritvoru. Vašington poziva svoje građane da odmah napuste Rusiju upozoravajući na pretnju hapšenjem i uznemiravanjem usred najvećih tenzija između dve zemlje od Hladnog rata.

Portparol američke ambasade u Moskvi nije odmah odgovorio na zahtev za komentar presude.

Još jedan Amerikanac Robert Romanov Vudland (Woodland) bio je osuđen od strane ruskog suda na zatvor zbog šverca droge ranije ovog meseca.

Leake je osuđen zajedno sa drugom optuženom - ženom.

Leake bivši je tekstopisac u rok bendu "Lovi Noch" ("Uhvati noć"). Takođe je ranije radio kao nastavnik engleskog u Moskvi i pomagao u prevođenju pesama za ruske bendove.

Američki državni sekretar Antony Blinken saopštio je u junu prošle godine da Vašington prikuplja informacije o pritvaranju ovog američkog državljanina u Rusiji.

Vašington je ranije optužio Moskvu za arbitrarno pritvaranje američkih državljana kako bi ih koristili kao ulog u pregovorima za oslobađanje Rusa koji su zatvoreni u Sjedinjenim Državama.

Izvor: Reuters
XS
SM
MD
LG