Dostupni linkovi

Blinken: Prikupljamo informacije o pritvaranju američkog državljanina Leakea u Rusiji


Michael Travis Leake u sudnici u Moskvi, 10. juni 2023.
Michael Travis Leake u sudnici u Moskvi, 10. juni 2023.

Američki državni sekretar Antony Blinken rekao je u ponedjeljak da Washington prikuplja informacije o pritvaranju američkog državljanina Michaela Travisa Leakea (51) u Rusiji i da radi na tome da dobije konzularni pristup muzičaru i bivšem padobrancu.

Leake, koji je prije radio kao tekstopisac i muzičar ruskog rock benda Lovi Noch, optužen je za trgovinu drogama u koju su bili uključeni mladi ljudi.

Određen mu je pritvor do 6. avgusta.

Leake je negirao optužbe.

Washington je optužio Moskvu za arbitrarno pritvaranje američkih državljana kako bi ih koristili kao ulog u pregovorima za oslobađanje Rusa koji su zatvoreni u Sjedinjenim Državama.

U martu su ruske sigurnosne službe uhapsile američkog novinara Evana Gershkovicha pod optužbom za "špijunažu", koju on negira.

Bivši američki marinac Paul Whelan služi kaznu od 16 godina zatvora u Rusiji, gdje je proglašen krivim za "špijuniranje".

U decembru je dogovorena razmjena zatvorenika između Moskve i Washingtona za američku košarkašku zvijezdu Brittney Griner, zatvorenu u Rusiji po optužbi za drogu, i ruskog trgovca oružjem Viktora Bouta, koji je bio zatvoren u Sjedinjenim Državama zbog šverca oružja.

XS
SM
MD
LG