Dostupni linkovi

Rusija smanjuje kvote za boravišne dozvole, uprkos manjku radne snage


Migrantski radnici u Rusiji, ilustrativna fotografija
Migrantski radnici u Rusiji, ilustrativna fotografija

Ruska vlada je odobrila meru kojom se smanjuje kvota za boravišne dozvole za strance u 2025. za skoro polovinu, iako je broj radnika koji ulaze u zemlju pao na najniži nivo u poslednjih 10 godina, pogoršavajući akutni nedostatak radne snage.

Vlada je saopštila u sredu da je nova kvota određena na 5.500 dozvola, u poređenju sa 10.600 2023. godine, preneo je Ruski servis Radija Slobodna Evropa..

Smanjenje kvota za boravišne dozvole, koje se raspodeljuju širom zemlje na osnovu zahteva za njihovo izdavanje, usledilo je posle pogoršanja raspoloženja ruske javnosti prema migrantima. Oko 80 odsto anketiranih Rusa izrazilo je zabrinutost zbog velikog broja migranata, posebno iz Centralne Azije i Kavkaza.

Stotine hiljada migrantskih radnika iz tih područja legalno borave u Rusiji sa radnim vizama koje im omogućavaju da ostanu i rade u zemlji na ograničeni period, dok boravišne dozvole omogućavaju boravak u Rusiji godinama.

Kod mnogih Rusa je došlo do negativnog stava o migranatima iz centralne Azije posle terorističkog napada na zabavni centar Krokus siti blizu Moskve u martu u kojem je ubijeno 140 ljudi.

Nekoliko muškaraca iz Centralne Azije, uglavnom iz Tadžikistana, uhapšeno je zbog sumnje da su učestvovali u napadu. Od tada su agencije za sprovođenje zakona pojačale akcije usmerene na migrantske zajednice.

Ranije ove nedelje, poverenik za ljudska prava Tadžikistana Umed Bobozoda izrazio je zabrinutost zbog maltretiranja tadžikistanskih migranata u Rusiji posle terorističkog napada, optužujući ruske organe reda da koriste nezakonite metode, uključujući fizičko zlostavljanje i neopravdane pritvore.

Neki radnici migranti iz centralne Azije bili su primorani da se pridruže ruskim oružanim snagama uključenim u invaziju na Ukrajinu.

Broj izdatih boravišnih dozvola u Rusiji se smanjuje od 2021. godine, kada je kvota iznosila 39.000. Prema podacima ruskog Ministarstva unutrašnjih poslova, do sredine ove godine iskorišćeno je samo 20 odsto kvota predviđenih za 2024.

Odluka o kvotama objavljena u sredu usledila je dan pošto je donji dom ruskog parlamenta usvojio zakon kojim se pooštrava proces dobijanja boravišnih dozvola.

Stranci u braku s ruskim državljanima sada će morati da čekaju tri godine posle venčanja da bi se prijavili, što je značajna promena u odnosu na prethodno pravilo koje je dozvoljavalo trenutnu primenu.

XS
SM
MD
LG