Dostupni linkovi

Nijemac osuđen na strijeljanje u Bjelorusiji na televiziji molio za pomilovanje


Rico Krieger na državnoj bjeloruskoj televiziji, 25. 7. 2024.
Rico Krieger na državnoj bjeloruskoj televiziji, 25. 7. 2024.

Nijemac kojeg je bjeloruski sud osudio na smrt pojavio se na televiziji kako bi zatražio pomilovanje, zbog čega je Berlin u petak pozvao Minsk da prestane "paradirati" zatvorenicima na ovaj način, javlja AFP.

Rico Krieger (30) osuđen je na strijeljanje prema šest članaka bjeloruskog kaznenog zakona na tajnom suđenju održanom krajem juna, izvijestio je Centar za ljudska prava Viasna.

"Stvarno se nadam da će mi predsjednik (Aleksandar) Lukašenko oprostiti i pomilovati me", rekao je njemački državljanin na bjeloruskoj javnoj televiziji, prema izjavi koju je prenijela ruska novinska agencija TASS 26. jula.

Rekao je da ga je Ukrajina zamolila da fotografira vojne lokacije u Bjelorusiji u oktobru 2023. godine te da je po njihovom nalogu postavio eksplozivnu napravu na željezničku prugu u blizini Minska.

"Duboko žalim zbog onoga što sam učinio i osjećam olakšanje što nije bilo žrtava", rekao je, dodavši da ga je njemačka vlada "napustila".

Prema profilu na LinkedInu za koji je Viasna rekla da pripada Kriegeru, on je radio kao medicinar za njemački Crveni križ, a prethodno je bio zaposlen kao zaštitar američke ambasade u Berlinu.

Glasnogovornica njemačkog ministarstva vanjskih poslova Kathrin Deschauer izjavila je u petak da je "nažalost u Bjelorusiji uobičajena praksa ovako predstavljati ljude u videima ili na televiziji i naravno da smo vrlo zabrinuti da se paradiranjem na ovaj način masovno krši dostojanstvo te osobe".

"Možemo samo apelirati na bjelorusko vodstvo da prestane s tom praksom", rekla je Deschauer novinarima.

"Pružamo konzularne usluge dotičnom pritvoreniku i vrlo smo zabrinuti za njegov slučaj", kazala je Deschauer, dodajući da "mi kao vlada temeljno odbacujemo smrtnu kaznu pod svim okolnostima".

Bjelorusija je navodno pogubila oko 400 ljudi otkad je stekla neovisnost od Sovjetskog Saveza 1991. godine, prema Amnesty Internationalu, ali pogubljenja stranih državljana su rijetka.

Zemlju vodi dugogodišnji autoritarni vođa Lukašenko, koji je zatočio hiljade disidenata i građanskih aktivista koji mu se protive.

XS
SM
MD
LG