Dostupni linkovi

Nijemac osuđen u Bjelorusiji na smrt strijeljanjem, tvrdi skupina za ljudska prava


Zatvor u Minsku u Bjelorusiji (Ilustrativna fotografija)
Zatvor u Minsku u Bjelorusiji (Ilustrativna fotografija)

Nijemac kojeg je Bjelorusija optužila da je počinio nekoliko zločina, uključujući "terorizam" i "plaćeničku aktivnost", osuđen je na smrt strijeljanjem, objavila je 19. jula bjeloruska skupina za ljudska prava.

Rico Krieger (30) osuđen je prema šest članaka bjeloruskog kaznenog zakona na tajnom suđenju održanom krajem juna, izvijestio je Centar za ljudska prava Viasna, prenosi novinska agencija AFP.

Tačne optužbe protiv njega nisu odmah bile jasne, a bjeloruska službena novinska agencija nije izvijestila ništa o njegovom slučaju.

Optužbe bi mogle biti povezane s pukovnijom Kalinouski, skupinom dobrovoljaca i bjeloruskih boraca koji su se borili protiv Rusije u sukobu u Ukrajini, izvijestila je Viasna.

Prema LinkedIn profilu za koji je Viasna rekla da pripada Kriegeru, on je radio kao spasilac za njemački Crveni križ i kao zaštitar za Ambasadu Sjedinjenih Američkih Država u Berlinu.

Ovo je prvi put da se nekome sudi za plaćeničku aktivnost u Bjelorusiji, izvijestila je skupina Viasna.

Bjelorusija je jedina europska zemlja koja dopušta smrtnu kaznu, rezervirajući je za teška kaznena djela, uključujući terorizam i izdaju.

XS
SM
MD
LG