Dostupni linkovi

Dolazi li rat na teritoriju Rusije?


Zelenski i Putin ispred mape poluostrva Krim (ilustracija)
Zelenski i Putin ispred mape poluostrva Krim (ilustracija)

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da je rano u nedjelju, 30. jula, oborilo tri ukrajinska drona koji su pokušali napad na Moskvu, što je bio drugi takav napad u sedam dana. Dronovi su oštetili visoku zgradu za koju se izvještava da su smještene vladine kancelarije.

Niko u napadu nije povrijeđen, a zabilježena je manja šteta na fasadi dvije poslovne zgrade u biznis četvrti Moskva-Siti, rekao je gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanin.

Područje, nedaleko od Kremlja, poznato je po modernim visokim kulama. U jednoj od oštećenih zgrada nalazila su se tri ministarstva ruske vlade, kao i stambeni prostori, javljaju ruski mediji.

To što su ukrajinski dronovi posljednjih mjeseci stigli u srce ruske prijestolnice, čak i ako do sada nisu izazvali veću štetu, neugodno je za ruske vlasti koje su javnosti poručile da Rusija u potpunosti kontroliše ono što nazivaju svojom "specijalnom vojnom operacijom" u Ukrajini.

Zašto?

Dvije bespilotne letjelice stigle su do Kremlja u maju u najvećem incidentu te vrste. Prošlog ponedjeljka Rusija je saopćila da je osujetila napad na Moskvu s dvije bespilotne letjelice, od kojih je jedna oborena blizu sjedišta Ministarstva odbrane.

Kijev obično ne preuzima odgovornost za konkretne incidente na ruskoj teritoriji i nije preuzeo odgovornost za najnoviji napad, iako je predsjednik Volodimir Zelenski rekao da se rat "postepeno vraća na teritoriju Rusije", u njene "simbolične centre".

"Postepeno se rat vraća na teritoriju Rusije – u njene simbolične centre i vojne baze, i to je neizbježan, prirodan i apsolutno fer proces", izjavio je Zelenski u svom svakodnevnom obraćanju naciji.

'Rusija dobila ono što je tražila'

Ovakvi napadi dronovima prilika su za Zelenskog da se obrati ruskom stanovništvu, navodi BBC, jer većina njih vjeruje da je invazija Rusije na Ukrajinu pravedna i opravdana.

Ako eksplozije u centru Moskve povežu sa onim što se dešava u Ukrajini, prema sugestiji Zelenskog, Vladimiru Putinu će biti malo teže da opravda svoju invaziju, koju on samo želi da proširi.

Portparol ukrajinskih zračnih snaga rekao je da ruski narod vidi posljedice rata u Ukrajini koji je pokrenula Rusija.

"Svi ljudi koji misle da ih se rat ne tiče, već ih dotiče", rekao je Juri Ihnat u nedjelju.

"U ruskoj unutrašnjosti više nema diskusije o miru ili spokoju. Dobili su šta su tražili", dodao je Ihnat, prenosi The Guardian.

U Moskvi, mlada žena koja se Reutersu predstavila kao Liya rekla je da se nalazila u stanu koji je iznajmila sa nekim prijateljima u trenutku nedjeljnog napada.

"U nekom trenutku smo čuli eksploziju i to je bilo kao talas, svi su skočili. A onda je bilo puno dima i ništa se nije moglo vidjeti. Odozgo se mogla vidjeti vatra", izjavila je.

Letovi na moskovskom aerodromu Vnukovo nakratko su obustavljeni zbog incidenta, javila je agencija TASS.

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da su se dve bespilotne letelice srušile u okrugu Moskva-Siti nakon što su oborene pomoću radio-elektronske opreme. Protivzračna odbrana oborila je još jedan dron u zraku iznad Odintsova u moskovskoj oblasti, navodi se u saopštenju.

"Ujutro 30. jula, osujećen je pokušaj terorističkog napada režima u Kijevu upotrebom bespilotnih letelica na ciljeve u gradu Moskvi", navodi se u saopštenju Ministarstva.

Odvojeno od napada dronovima za vikend, Ministarstvo navodi da je također uspješno osujetio napad preko noći na crnomorsko poluostrvo Krim, kojeg je Rusija anektirala od Ukrajine 2014. godine.

Prema saopštenju iz Rusije, Ukrajina je poslala 25 bespilotnih letjelica koje su oborili ili natjerali da se sruše. Niko nije povrijeđen i nije pričinjena šteta u epizodi na Krimu, navodi se.

Moskva također neprekidno napada Kijev dronovima, raketama i krstarećim projektilima, uzrokujući smrt i golemu štetu u glavnom gradu Ukrajine kao i u drugim gradovima, prenio je dpa.

Medvedev prijeti nuklearnim oružjem

Bivši ruski predsjednik Dimitri Medvedev izjavio je u nedjelju da će Moskva upotrijebiti nuklearno oružje ako bi kontraofanziva Kijeva bila uspješna.

Medvedev, koji je zamjenik predsjedavajućeg ruskog Vijeća sigurnosti, tijela kojim predsjedava Putin, rekao je na društvenim mrežama da "ne bi bilo druge opcije ako Ukrajina zauzme ono što je naša zemlja".

"Zamislite samo da ofanziva ukrajinskih nacionalista podržana od NATO-a bude uspješna, i da nam uzmu dio zemlje. Onda bismo morali koristiti nuklearno oružje, prateći predsjednički dekret od 2. jula 2020. jednostavno ne bi bilo drugog načina", napisao je Medvedev na Twitteru.

Nekada orijentisan ka Zapadu liberalni glas u Rusiji, Medvedev je često bio na naslovnim stranama zbog svojih ratobornih i zapaljivih izjava o ukrajinskom ratu i njenim zapadnim saveznicima.

U maju je tvrdio da baltičke države Latvija, Estonija i Litvanija - pripadaju Rusiji, dodajući da je Poljska "privremeno okupirana".

U nedjeljnom tvitu, Medvedev je tvrdio da ruske oružane snage "brane građane Rusije i našu zemlju".

"To je sasvim jasno svim pristojnim ljudima", prenosi Euronews.

Volodimir Zelenski je tokom vikend posjete zapadnom gradu Ivano-Frankivsku rekao da se nakon napada dronovima na sastanku razgovaralo "o svim mogućim scenarijima".

"Ukrajina je sve jača. Ali moramo biti svjesni da, kao i prošle godine, ruski teroristi i ove zime mogu da napadnu naš energetski sektor i ključne objekte."

Moskva, koja se nalazi oko 500 kilometara od ukrajinske granice, rijetko je bila meta otkako je Rusija započela svoju invaziju na Ukrajinu u februaru 2022.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG