Dostupni linkovi

Više od 700.000 ukrajinske djece odvedeno u Rusiju, navodi Moskva


Ruski predsjednik Vladimir Putin i njegova povjerenica za prava djece Maria Lvova-Belova nalaze se na nalogu za hapšenje Međunarodnog krivičnog suda zbog deportacije ukrajinske djece.
Ruski predsjednik Vladimir Putin i njegova povjerenica za prava djece Maria Lvova-Belova nalaze se na nalogu za hapšenje Međunarodnog krivičnog suda zbog deportacije ukrajinske djece.

Ruska povjerenica za djecu Maria Lvova-Belova izjavila je da je više od 700.000 ukrajinske djece odvedeno iz Ukrajine u Rusiju od početka ruske invazije na Ukrajinu u februaru prošle godine.

Lvova-Belova je u izvještaju objavljenom 30. jula rekla da je velika većina te djece došla u Rusiju u pratnji roditelja i rodbine, javlja Current Time, TV kanal Radija Slobodna Evropa u saradnji sa Glasom Amerike.

Međunarodni krivični sud u Haagu izdao je 17. marta nalog za hapšenje ruskog predsjednika Vladimira Putina i Lvove-Belove.

Optuženi su da su odgovorni za deportaciju ukrajinske djece u Rusiju -- ratni zločin prema međunarodnom zakonodavstvu.

'Organizirani kriminal': Ukrajinska djeca odvedena u Bjelorusiju
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:23 0:00

Prema službenim podacima ukrajinskih vlasti na 31. juli 2023., od 24. febuara 2022. iz Ukrajine je u Rusiju deportirano 19.546 djece. Ovo su samo slučajevi koji su službeno zabilježeni - kada je roditelj, skrbnik ili svjedok deportacije djeteta prijavio Državnom informativnom uredu Ukrajine.

Ukrajinski aktivisti za ljudska prava insistiraju na tome da postoje "stotine hiljada" djece prisilno raseljene iz Ukrajine. Većina ih je odvedena iz regija Mariupolj, Herson, Harkov i Kijev.

Ruske vlasti koristile su oko 100 ustanova za smještaj djece iz Ukrajine. Sirotišta i internati u mnogim ruskim regijama su prenapučeni. Zbog toga se deportirana djeca nastoje što prije smjestiti u porodice.

Zahtjevi organa skrbništva za potencijalne posvojitelje postali su blaži. To se objašnjava činjenicom da je procedura za priznavanje ukrajinske djece kao "ostavljene bez roditeljskog staranja" krajnje pojednostavljena, a potraga za djecom u Rusiji izuzetno je otežana za njihove roditelje i skrbnike.

U Ukrajinu je dosad vraćeno samo 386 djece.

XS
SM
MD
LG