Dostupni linkovi

Ukrajina izvijestila o žestokim borbama na sjeveroistoku zemlje


Oštećenja na zgradi u Moskvi nakon napada dronom, 30. juli
Oštećenja na zgradi u Moskvi nakon napada dronom, 30. juli

Visoki ukrajinski zvaničnik izvijestio je o teškim borbama na sjeveroistoku zemlje u nedjelju, u kojima su snage Kijeva održale svoje linije i ostvarile dobitke u nekim područjima.

Ruska vojska je, pak navela da je zaustavila ukrajinske snage na sjeveroistoku. Vojska je rekla i da je oborila tri ukrajinska drona koja su pokušala da napadnu Moskvu i oštetila višespratnicu za koju je rečeno da se nalaze vladine kancelarije.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski opisao je nedjelju kao "dobar dan, moćan dan" na frontu, posebno u blizini Bahmuta, gdje ukrajinske snage kažu da vraćaju teritoriju koju su izgubili nakon što su ruske snage zauzele grad u maju.

Ukrajina nije direktno preuzela odgovornost za napade dronovima, ali je Zelenski rekao da se rat "postepeno vraća na teritoriju Rusije - u njene simbolične centre".

Ruske snage izvele su najnoviji u nizu noćnih zračnih napada, pogodivši, kako su zvaničnici rekli, "nestambenu zgradu" u gradu Harkivu na sjeveroistoku zemlje. Napad je izazvao požar, ali nema izvještaja o žrtvama.

Zelenski je izvijestio da se broj poginulih u ruskom napadu na školu u sjevernom gradu Sumi u subotu povećao na dvije osobe nakon što su spasilačke ekipe očistile ruševine sa tog mjesta.

Zamjenica ukrajinskog ministra odbrane Hana Maliar rekla je da ruske snage "pokušavaju da nas istjeraju" sa položaja na sjeveroistoku koje je Moskva zauzela nakon invazije u februaru 2022., ali su ih kasnije ponovo zauzele ukrajinske trupe.

Ključni zadatak Rusa, rekla je za nacionalnu televiziju, je da "skrenu naše snage sa područja Bahmuta, gdje vodimo uspješnu ofanzivu".

Ukrajina je prošlog mjeseca pokrenula kontraofanzivu fokusirajući se na kampanju prema jugu kako bi zabila klin između ruskih snaga koje drže teritoriju na istoku i anektiranog poluostrva Krim, te na osvajanje terena oko Bahmuta.

Međutim, žestoke borbe su se rasplamsale i oko gradova Kupijansk i Liman na sjeveroistoku Ukrajine.

Maliar je dodala da ruske snage takođe "uporno pokušavaju da povrate" područja na južnom frontu koje je zauzela Ukrajina.

Ukrajina je, kako je rekla, povratila 200 kvadratnih kilometara na jugu, ali je napredak ograničen uslijed dobro stacioniranih ruskih položaja i miniranih polja.

Rusko ministarstvo odbrane, u svom dnevnom izvještaju o vojnim aktivnostima, navelo je da su njegove snage uočile i rasporedile rakete kako bi uništile oklopnu brigadu ukrajinskih trupa u blizini Svatova, ključnog grada na sjeveroistoku koji drži Rusija.

Ruske snage su, kako se navodi, odbile četiri ukrajinska napada u blizini grada Limana.

Izvještaje sa bojnog polja nije moguće nezavisno potvrditi.

Rat u Ukrajini

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini.

XS
SM
MD
LG