Dostupni linkovi

Protest u Bujanovcu zloupotreba Albanaca, saopštilo telo Vlade Srbije


Protest u Bujanovcu, 12. avgusta 2024.
Protest u Bujanovcu, 12. avgusta 2024.

Koordinaciono telo Vlade Srbije za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđa saopštilo je da protest u Bujanovcu održan 12. avgusta "predstavlja zloupotrebu Albanaca sa juga Srbije u cilju izazivanja novih tenzija i destabilizacije regiona".

Povodom navoda političara Šaipa Kamberija sa tog skupa da postoji diskriminacija Albanaca jer su nedovoljno zastupljeni u državnim institucijama, Koordinaciono telo je objavilo da su te tvrdnje netačne.

"Na primer, u 2023. u Domu zdravlja u Bujanovcu od 45 novozaposlenih 25 su bili Albanci, dok su dve doktorke iz Bujanovca zaposlene u Zdravstvenom centru Vranje prošle godine", navelo je Koordinaciono telo.

Šaip Kamberi, poslanik u Skupštini Srbije i lider Partije za demokratsko delovanje, na skupu u Bujanovcu rekao je "da zvanični Beograd sprovodi dvostruke standarde" i pozvao zemlje Kvinte da se uključe u rešavanje problema jednakosti.

"Vlasti krše propise i standarde Evropske unije koja je posrednik u tri sporazuma Vlade i Albanaca i obaveza stečenih od 2001", rekao je Kamberi.

On je naveo da su problemi Albanaca na jugu Srbije nepriznavanje univerzitetskih diploma stečenih na Kosovu, uprkos činjenici da su Kosovo i Srbija o tome postigli dogovor u dijalogu uz posredovanje Evropske unije.

Povodom situacije u obrazovanju, Koordinaciono telo saopštilo je da su obezbeđeni kompletni udžbenici za osnovno obrazovanje na albanskom jeziku, kao i da se čeka dobijanje saglasnosti Albanskog nacionalnog saveta kako bi se ušlo u proceduru štampanja udžbenika za srednje obrazovanje.

Dodaje se i da je Vlada Srbije je donela Zaključak o renoviranju Osnovne škole Sami Frašeri u selu Lučane u opština Bujanovac.

"Plan u sedam tačaka koji je Vlada Srbije usvojila u junu 2013, koji je predviđao razgovore sa albanskim predstavnicima iz Preševa i Bujanovca, iste godine prekinut je od strane tadašnjeg narodnog poslanika u Skupštini Srbije i predstavnika Albanaca Rize Haljimija", saopštilo je Koordinaciono telo.

Navodi se da nakon toga politički predstavnici Albanaca nisu odgovorili na više poziva na dijalog koji su uputili Vlada Srbije i Koordinaciono telo za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđa.

"U međuvremenu su sagrađeni vanbolničko porodilište u Preševu i zgrada Odeljenja Ekonomskog fakulteta iz Subotice u Bujanovcu 2015, što su bili njihovi zahtevi iz Plana u sedam tačaka", saopštilo je Koordinaciono telo.

"Pravi razlog pomenutog okupljanja nije ugroženost prava Albanaca, već odlazak u opoziciju Šaipa Kamberija, Nagipa Arifija i Šćiprima Muslijua u opštini Bujanovac. Dok su bili na vlasti, nisu pokazivali interes za rešavanje lokalnih problema svojih sugrađana", saopštilo je Koordinaciono telo Vlade Srbije.

Koordinaciono telo Vlade Srbije za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđa navelo je da će nastaviti da radi na sveukupnom razvoju tih opština i svih građana, bez obzira na versku i političku pripadnost.

XS
SM
MD
LG