Dostupni linkovi

Lista predsjednika Crne Gore na lokalnim izborima u Podgorici


Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović govori na predstavljanju liste "Za bolju Podgoricu-Jakov Milatović". Podgorica, 27.avgust 2024. Screenshot
Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović govori na predstavljanju liste "Za bolju Podgoricu-Jakov Milatović". Podgorica, 27.avgust 2024. Screenshot

Izborna lista koja nosi ime predsjednika Crne Gore "Za bolju Podgoricu – Jakov Milatović" učestvovaće na vanrednim lokalnim izborima u Podgorici 29. septembra.

Milatović se time uključio u predizbornu kampanju sa pozicije predsjednika svih građana.

On je u februaru podnio ostavku na sve funkcije u "Pokretu Evropa sad" (PES), u kojem je bio potpredsjednik i jedan od osnivača uz sadašnjeg premijera Milojka Spajića, sa kojim se politički razišao.

Izbornu listu su formirali Milatovićev Pokret za Podgoricu i pokret URA bivšeg premijera Dritana Abazovića. Pokret za Podgoricu su formirali bivši odbornici PES-a.

Sa predstavljanja liste "Za bolju Podgoricu-Jakov Milatović", 27.avgust 2024. Screenshot
Sa predstavljanja liste "Za bolju Podgoricu-Jakov Milatović", 27.avgust 2024. Screenshot

"Hoće da stojim i gledam kako vode borbu za gradsku i državnu kasu. Kako da uhljebe što veći broj svojih partijskih činovnika, kako da rasprodaju našu državnu imovinu. Zato kažem dosta", rekao je Milatović na predstavljanju liste.

Dodao je da ne želi "da okreće glavu pred lošim praksama", te "da se samo slika sa ambasadorima, putuje po svijetu i potpisuje nakaradne zakone", kao i da su mu "djelovi Podgorice bliži od Singapura i Sen Tropea".

Nosilac liste "Za bolju Podgoricu-Jakov Milatović" je Luka Rakčević iz URA, partije na čijem je čelu Dritan Abazović.

"Predsjednik Crne Gore je donio hrabru i državničku odluku da bude pokrovitelj i da svoje ime stavi na listi koja treba da trasira put modernoj i evropskoj Crnoj Gori", izjavio je Abazović.

Skupštini Podgorice je skraćen mandat glasovima većine odbornika 24. jula, nakon što je najveći poslanički klub PES-a mjesecima bio podijeljen na pristalice Spajića i Milatovića.

Kada je Milatović početkom godine podnio ostavku na sve funkcije u PES-u, kazao je da je nezadovoljan načinom rada stranke koji je, kako je naveo, suprotan obećanjima i vrijednostima na kojima je osnovana.

Iz PES-a, na čijem je čelu premijer Spajić, saopštili su tada da je dobro što ih Milatović napušta, uz ocjenu da su mu namjere bile da opstruira rad Vlade i stranke.

Milatović i Spajić su bili ministri u Vladi Zdravka Krivokapića, prve koja je formirana nakon izbora 2020. i pada trodecenijske vlasti Demokratske partije socijalista Mila Đukanovića.

Nakon izglasavanja nepovjerenja Krivokapićevoj vladi, u junu 2022.godine su osnovali PES i dali ime partiji po ekonomskom programu kojim su ukinuli doprinos za zdravstvo, i time povećali plate.

To im je donijelo popularnost među građanima na temelju koje je Milatović pobijedio na predsjedničkim izborima aprila 2023. godine, a u junu te godine je PES na parlamentarnim izborima dobio najveći broj glasova, čime je Spajić postao premijer.

Nakon njihovog razlaza, svoju političku snagu odmjeriće na vanrednim lokalnim izborima u Podgorici zakazanim za kraj septembra.

XS
SM
MD
LG