Dostupni linkovi

Građani Podgorice 29. septembra izlaze na izbore


Lokalni izbori u Podgorici, 25. maj 2014.
Lokalni izbori u Podgorici, 25. maj 2014.

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović raspisao je vanredne parlamentarne u Podgorici za 29. septembar.

Izbori su raspisani nakon što je 24. jula skraćen mandat lokalnom parlamentu.

Za raspuštanje lokalnog parlamenta glasale su partije opozicije Demokratska partija socijalista (DPS) nekadašnjeg predsjednika Mila Đukanovića, Socijaldemokrate, Socijaldemokratska i Liberalna partija.

Podržao ih je i Građanski pokret URA, koji je dio aktuelne vlasti u Podgorici, ali i frakcija "Pokreta Evropa sad", koja je lojalna Milatoviću a okupljena u "Pokretu za Podgoricu".

Naime, najveći poslanički klub u podgoričkoj Skupštini, "Pokret Evropa sad" premijera Milojka Spajića, mjesecima je podijeljen na pristalice Spajića i Milatovića.

Milatović je napustio "Pokret "Evropa sad" u februaru ove godine nakon političkog razmimoilaženja sa Spajićem.

On je 25. jula, u video obraćanju, ocijenio da je dobro što je "evidentna politička kriza" razriješena tako što je mandat vraćen građanima Podgorice.

Kazao je i da će građani u narednom periodu imati jasan izbor između bloka okupljenog oko i dalje nereformisanog DPS-a, kao i "nacionalističko-populističkog bloka oličenog u sadašnjoj vladi koja je nastala kao rezultat trulih kompromisa i političke trgovine".

"Na drugoj strani iskristalisaće se građanski blok pristojne Crne Gore koju podržava najveći broj građana", dodao je Milatović.

Na istoj sjednici 24. jula trebalo je da bude razmatran predlog inicijative za razriješenje gradonačelnice Olivere Injac, ali se od toga odustalo.

Arhivska fotografija gradonačelnice Podgorice Olivere Injac od 15. jula 2024.
Arhivska fotografija gradonačelnice Podgorice Olivere Injac od 15. jula 2024.

Injac je na konferenciji za medije rekla da je skraćenje mandata Skupštini Glavnog grada neodgovoran potez koji za cilj ima da ugrozi razvoj Podgorice.

U Podgorici živi oko trećina građana Crne Gore, pa se izbori u tom gradu smatraju testom političkog raspoloženja na državnom nivou.

Posljednji izboi u Podgorici bili su u oktobru 2022.

XS
SM
MD
LG