Dostupni linkovi

Demonstracije u Podgorici za vanredne izbore i 'protiv rušenja Ustava Crne Gore'


Protest opozicije u Podgorici: 'Cilj je EU, a ne srpsko-ruska gubernija'
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:18 0:00

Pod sloganom "Ima nas", 8. novembra, ispred Skupštine Crne Gore, održan je protest više hiljada građana u organizaciji nevladine organizacije"Luča", podržan opoziciom na čelu sa Demokratskom partijom socijalista (DPS) predsjednika Mila Đukanovića.

Skup je protekao bez incidenata.

Uz crnogorske državne, građani pristigli iz svih gradova Crne Gore, nosili su zastave Evropske unije, SAD i Ukrajine. Uzvikivali su parole protiv tehničke Vlade Dritana Abazovića i stranaka parlamentarne većine predvođenih proruskim Demokratskim frontom.

Transparentima se pozivalo na nove izbore i poručivalo: "Izdaja nije demokratija", "Sa fašizmom nema relaksacije", "Ima nas za Crnu Goru za EU", "Ne damo te Crna Goro"...

Ključni zahtjev demonstranata je organizovanje prijevremenih izbora, potom dogovor o izboru sudija Ustavnog suda i povlačenje Zakona o Predsjedniku.

Okupljenima su se obratili građanski aktivisti i funkcioneri političkih partija koji su oštro osudili kršenje Ustava i razbijanje institucija od strane aktuelne parlamentarne većine.

Protest ispred Skupštine Crne Gore u Podgorici 08. novembra 2022. godine
Protest ispred Skupštine Crne Gore u Podgorici 08. novembra 2022. godine

Poslanik DPS-a Danijel Živković optužio je parlamentarnu većinu da je udarila na temelje građanske, evropske Crne Gore i najavio snažan otpor:

"Od večeras više ništa neće biti isto, nema više umivene retorike niti pristojnosti sa rušiteljima države. Crnoj Gori trebaju izbori. Moramo povratiti red, institucionalnu snagu, i vratiti se na evropski put", rekao je Živković.

Politički analitičar Danilo Kalezić je nazvao Abazovića Vučićevim (predsjednik Srbije Aleksandar) političkim slugom i poručio da put Crne Gore mora biti samo evropski i zapadni:

"Nije nam put u tamni vilajet u kojem caruje sila bezakonja. Cilj nam je Evropska unija, a ne rusko-srpska gubernija."

Poslanik Socijaldemokratske partije Adnan Striković je pozvao međunarodne "prijateljske adrese da pomognu u borbi za elementarnu normalnost".

"Istrajaćemo do konačne pobjede građanske, multivjerske, antifašističke, evropske Crne Gore. To će se desiti na ultimativnim prijevremenim parlamentarnim izborima", rekao je Striković.

Policijsko obezbjeđenje ispred sjedišta Skupštine i Vlade u Podgorici tokom demonstracija 8. novembra 2022. godine.
Policijsko obezbjeđenje ispred sjedišta Skupštine i Vlade u Podgorici tokom demonstracija 8. novembra 2022. godine.

Zgrade parlamenta, Vlade i drugih najviših državnih institucija, opasane duplim metalnim ogradama, obezbjeđivale su jake policijske snage opremljene za razbijanje demonstracija, dok su ispred Vlade bila oklopna vozila.

Prethodno je policija saopštila da će snimati čitav skup.

Formalni organizator protesta Forum "Luča" je u pozivu naveo da "niko više nema pravo da ćuti i ostane nijem na ustavnu, ekonomsku i socijalnu anarhiju u Crnoj Gori"

Aktuelna politička kriza, izazvana je padom Abazovićeve Vlade avgusta ove godine i odbijanjem parlamentarne većine da se raspusti Skupština i organizuju vanredni izbori. Uz to, većina institucija je u v.d. stanju, uključujući i Ustavni sud koji od predviđenih sedam ima samo troje sudija.

Podgorica: Građani protiv 'ustavnog nasilja'
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:25 0:00

Umjesto na izborima, Demokratski front, Demokrate i Abazovićeva Ura pokušavaju da promjenom zakona imenuju mandatara za sastav nove – treće Vlade, od izbora održanih 2020. na kojima je smijenjena vlast Đukanovićeve DPS.

Demonstranti su tražili povlačenje upravo tog Zakona o predsjedniku kojim parlamentarna većina pokušava da prenese na sebe ustavne nadležnosti Mila Đukanovića u oblasti predlaganja mandatara za sastav Vlade.

Na izmjene ovog zakona većina se odučila nakon što je Đukanović, iz formalnih razloga, odbio da mandat da njihovom kandidatu Miodragu Lekiću.

Đukanović je zakon vratio Skupštini na ponovno odlučivanje ocjenjujući ga neustavnim.

Osim Đukanovićevog DPS-a, protest su podržale i manje opozicione stranke, Socijaldemokratska partija, Socijaldemokrate, Liberalna partija, Građanska inicijativa 21. maj i druge .

Zbog političke krize predsjednica Skupštine Danijela Đurović, zakazala je sastanak sa liderima svih političkih partija za srijedu 9. novembar.

Kako je saopštila, otvaranjem dijaloga pokušaće da prevaziđu političku i institucionalnu krizu.

XS
SM
MD
LG